Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Donderdag metaalstaking in Drenthe

Op donderdag 29 oktober staken de grootmetaalwerkers in de regio Hoogeveen-Meppel-Assen. Zij leggen voor 48 uur het werk neer.

Het gaat om een 48-uursstaking van werknemers van onder andere Fokker, Ardagh, Wabco, Burgerhout en Buigcentrale Steenbergen. De actievoerders komen vanaf 7.00 uur bij elkaar in Hoogeveen. Met een symbolische actie wordt het eindbod verscheurd en met een kanon de lucht ingeschoten. Om 11.00 uur is de bijeenkomst afgelopen.

Sfeer verhardt

Frans Strolenberg, bestuurder van CNV Vakmensen: “We merken in de bedrijven, zoals bij Ardagh, dat de sfeer aan het verharden is. Mensen worden het zo langzamerhand zat dat er nog steeds geen metalektro-cao is. Ze voelen zich door de werkgevers niet serieus genomen. Met deze tweedaagse staking laten we zien dat het menens is. We willen de arbeidsvoorwaarden van metalektro-werknemers niet laten verkwanselen. We gaan door, net zolang tot er een nieuwe cao is, met afspraken over scholing, meer invloed op roosters en een goede loonsverhoging.” 

Middeleeuwen

FNV-bestuurder Marijke Eggengoor: “De metaalwerkers laten op deze stakingsdag letterlijk zien dat het eindbod van de FME niet deugt, daarom schieten ze deze op een middeleeuwse wijze de lucht in. De middeleeuwen is namelijk het tijdperk waar de werkgevers naar terug willen: werkgevers willen bepalen wanneer werknemers kunnen opdraven. Wij leven anno 2015, waar zeggenschap over eigen roosters belangrijk is, zodat mensen werk en privé kunnen combineren en plannen. En dat er ruimte is voor opleiding en ontwikkeling. Werknemers zijn boos dat de FME een cao wil als verpakking zonder inhoud: de inhoud willen ze op ondernemingsniveau afspreken met bijvoorbeeld hun eigen ondernemingsraad. Dat laten we niet gebeuren.”

Programma 29 oktober:

7.00 uur:  Start inschrijving stakers
8.00 – 8.15 uur: Opening door Marijke Eggengoor, bestuurder FNV Metaal
8.15 uur: Afschieten van eindbod FME
8.45– 9.15 uur: Sprekers, waaronder Cathelene Passchier (FNV), Peter de Jong (CNV Vakmensen) en kaderleden van Buigcentrale Steenbergen, Wabco en Burgerhout.
8.00 – 9.30 uur: Tussendoor muziek van ‘Freek van de Gamma’ met het cao-metaal lied

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid