Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Dikke foei zegt CNV Vakmensen naar KLM en Sodexo

Een oplossing voor het conflict tussen vakbonden en KLM over het beëindigen van de samenwerking met facilitair bedrijf Sodexo Altys is nog niet in zicht.

"Dikke foei"

“We wilden mediation als oplosmiddel gebruiken, maar dat zag de nieuwe werkgever niet zitten, want die is volgens zichzelf nog geen partij. En KLM is wel voor mediation, maar dan zonder KLM. Ze wijzen allemaal naar elkaar als aanstichter en oplosser”, zo vat bestuurder Michiel Wallaard van CNV Vakmensen de situatie samen. “En de werknemers zijn de dupe. Heel kwalijk. Dikke foei.”

CNV Vakmensen is ‘not amused’ over de reactie van KLM en facilitaire dienstverlener, maar aarzelend over vervolgstap . Volgens Wallaard openbaart de kwestie een haast klassiek probleem: “Wij willen nu een vervolgstap maken, maar onze leden - de werknemers bij Sodexo Altys - hebben zo hun aarzeling. Ze zijn bang dat ze in hun sollicitatie naar een baan bij de nieuwe werkgever (het consortium Strukton, Engie en Croon Wolter & Dros) een slechtere kans krijgen als ze als staker te boek staan. De partijen, de oude en de aanstaande, lijken van dat wankele evenwicht volop misbruik te maken. Heel kwalijk. Dikke foei, zeg ik daarover.”

Eersterangs dubbeltje

Er worden volgens CNV Vakmensen hele reële eisen gesteld bij de overname van het werk voor KLM van de ene naar de andere werkgever. Wallaard: “Dit is gewoon een kwestie van contractwisseling. Daar horen gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden bij. En geen werkgevers die naar elkaar wijzen als het gaat om nemen van die verantwoordelijkheid. Dus, KLM en consortium, laat zien wat je waard bent en ga niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het zou je sieren.”
 
Ruim tachtig Sodexo-werknemers dreigen gedupeerd te worden omdat verslechterde arbeidsvoorwaarden in het verschiet liggen. “Werknemers mogen hooguit solliciteren op hun eigen baan, maar beginnen dan weer met een jaarcontract en verliezen alle huidige arbeidsvoorwaarden”, zo licht Wallaard het probleem toe.
Het afwijzen van de mediator door KLM en consortium dwingt de vakbonden te zoeken naar een nieuw pressiemiddel. “Wees gerust, we vinden wel iets”, aldus Wallaard.
De verkeerstoren van luchthaven Schiphol

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting