Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Deliveroo probeert onder cao uit te komen

Maaltijdbezorger Deliveroo probeert onder het mom van ‘eventcatering’ op een slinkse manier onder de cao uit te komen. Gevolg is dat de fietskoeriers niet het juiste loon krijgen. Bovendien is Deliveroo druk bezig om de koeriers in een constructie van schijnzelfstandigheid te duwen. CNV Vakmensen heeft het bedrijf vandaag een aangetekende brief gestuurd, met de boodschap om zich te houden aan de cao.

Een gesprek met Deliveroo heeft in oktober niets opgeleverd. “Op heldere vragen hebben we vervolgens nog steeds geen duidelijk antwoord gekregen”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. “De grote vraag is waarom Deliveroo de cao voor koerierswerk niet toepast. Het lijkt erop dat het bedrijf bewust heeft geprobeerd om onder de cao uit te komen, door zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven als ‘event-catering’. Maar welke events organiseert Deliveroo dan? En welke catering verzorgen ze? Het is toch overduidelijk dat Deliveroo een koeriersbedrijf is, met werknemers die pakketjes van A naar B bezorgen. Daar hebben we in Nederland gewoon een cao voor.”

Schijnzelfstandig

De handelwijze van Deliveroo scheelt volgens Van Rijssel de koeriers al gauw een paar euro per uur. “En Deliveroo betaalt ook niet mee aan gezamenlijke solidaire regelingen, bijvoorbeeld voor scholing en pensioen. Deliveroo onttrekt zich hiermee aan zijn verantwoordelijkheid als werkgever.”
Tijdens het gesprek met Deliveroo bleek ook dat het bedrijf, ondanks de protesten, gewoon vasthoudt aan het nieuwe business-model met zzp’ers. “Iedereen die nu op de loonlijst staat, wordt in een zzp-constructie geduwd. Alle risico’s verschuiven naar de koeriers, die zelf verantwoordelijk worden voor financiële keuzes, bijvoorbeeld als het gaat om ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Het is gewoon schijnzelfstandigheid. Uit de contacten die wij met de riders hebben, blijkt dat de meesten daar ook helemaal niet op zitten te wachten.”

Brief aan Deliveroo

In de brief aan Deliveroo stelt CNV Vakmensen dat:

 • bestaande riders, als ze dat willen, gewoon een vast contract bij Deliveroo moeten kunnen krijgen
 • nieuwe rijders onder de cao beroepsgoederenvervoer worden aangenomen
 • de cao op de juiste manier moet worden toegepast
 • de pensioenregeling van toepassing hoort te zijn
 • Deliveroo aangesloten hoort te zijn bij het opleidings- en ontwikkelingsfonds in de sector
 • het juiste loon betaald moet worden

Over Deliveroo

Deliveroo bezorgt eten van zo’n 1.200 restaurants (peildatum 1 juni 2017) en is inmiddels actief in 12 steden: Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Leiden, Delft, Amstelveen, Breda, Den Bosch en Tilburg.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid