Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Conflict over stakingsrecht beslecht

Mede dankzij de actie van het CNV en haar zusterorganisaties in 60 landen op 27 februari is na bijna drie jaar een doorbraak bereikt in een conflict over het internationale stakingsrecht. Beide partijen erkennen elkaars recht op collectieve acties bij arbeidsconflicten.

Dat is gebleken tijdens een vergadering van de ILO, een verdragsorganisatie van de Verenigde Naties die bestaat uit werkgevers, vakbonden en de regeringen van 185 lidstaten. De ILO is er voor goede en veilige arbeidsomstandigheden en sociale dialoog. De vakbonden wilden het conflict over het stakingsrecht voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De werkgevers beschouwden een rechtszaak als het failliet van het overleg in Genève. Door het conflict kwamen werkgevers en vakbonden al twee jaar nauwelijks tot besluiten.

De sociale partners zijn nu overeengekomen dat het recht op acties voortvloeit uit het recht op vereniging – maar zonder expliciet naar een verdrag te verwijzen. Dat recht is wederzijds: vakbonden mogen staken, maar werkgevers mogen stakers ook ‘uitsluiten’ van de productie. Verder is besloten alle ILO-jurisprudentie door te lichten en zonodig te actualiseren.

CNV Vakmensen voorzitter Arend van Wijngaarden: "Wij zijn verheugd met deze uitkomst. Wij zijn altijd solidair met onze zusterorganisaties in Zuid-Amerika, Azie en elders ter wereld waar nog gevochten moet worden voor een fundamenteel recht als het recht om te staken. Voor hen is het dan ook rechtvaardig dat dit recht beschermd blijft en de ILO haar werkzaamheden weer kan oppakken.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid