Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Conflict met ProfCore over slinkse halvering ouderendagen

De directie van dienstverlener ProfCore heeft op een slinkse manier vrije dagen voor oudere werknemers afgepakt. Dat stelt René Jongen, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

De ‘dagendiefstal’ kost een werknemer tijdens zijn loopbaan bij ProfCore omgerekend zo’n drie maandsalarissen. De bond organiseert op dinsdag 29 november in Beek een bijeenkomst voor de werknemers.

Afspraak

De 450 werknemers van ProfCore hebben een eigen cao. Tot voor kort stond daarin een afspraak over seniorendagen, die 2x per jaar werden toegekend (op 30 juni en 31 december). Bij het herschrijven van de cao-tekst wijzigde de directie van ProfCore echter in het geniep deze afspraak in één toekenningsmoment per jaar.

Misleiding

“Daarmee werd in één klap het recht op ouderendagen gehalveerd”, zegt Jongen, die zich bedot voelt door de directie. “Je kunt zeggen: dom dat we onze handtekening onder de cao hebben gezet. We hebben die kleine wijziging gewoon niet opgemerkt. Maar aan de andere kant is dit welbewuste misleiding geweest. Zo ga je niet met elkaar om. Iedereen in het bedrijf, en zeker de directie van ProfCore, wist dat we deze afspraak niet met elkaar hadden gemaakt.”

Ouderendagen

Het gaat de CNV-onderhandelaar niet om het behoud van de ouderendagen op zichzelf. “In veel cao’s zijn we bezig om de ouderendagen om te zetten in andere afspraken over duurzame inzetbaarheid. We willen best een discussie over het inleveren van ouderendagen, maar dan willen we er wel iets voor terug. Dat lijkt me logisch. In dit geval is daar geen sprake van geweest. De directie heeft met die minieme aanpassing gewoon de helft van de dagen afgepakt – erop gokkend dat we het niet zouden zien. Uiteraard hebben we dit uitgebreid met ProfCore besproken. Maar de directie is tot nu toe op geen enkele manier bereid om hierop terug te komen.”

Ingepikt

Jongen heeft berekend wat dit voor de werknemers betekent. “Stel, je bent 50 en blijft tot je pensioen bij ProfCore werken. Je zou dan over die hele periode recht hebben gehad op 150 vrije dagen. Daarvan zijn er 75 ingepikt; omgerekend praat je dan over ongeveer drie maandsalarissen.”

Bijeenkomst voor werknemers

De CNV-onderhandelaar organiseert op dinsdagavond 29 november om 19.00 uur een bijeenkomst voor de werknemers in Congrescentrum ’t Kaar in Beek. Ook niet-leden zijn daarbij welkom. “We informeren de werknemers over de situatie en bespreken met elkaar wat we hieraan gaan doen. Wat mij betreft leggen we ons hier niet bij neer, maar dat is uiteindelijk aan de mensen zelf om te bepalen.”

Over ProfCore

ProfCore is een dienstverlener op het gebied van industriële en logistieke processen. Het bedrijf heeft een hoofdvestiging in Geleen en vestigingen in Venlo, Weert en Eindhoven.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid