Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Conflict met AB Transport Group opgelost

Het conflict met AB Transport Group over de invoering van de vierdaagse werkweek is opgelost, meldt onderhandelaar Linda Slagter van CNV Vakmensen. “We hebben van de directie voldoende garanties gekregen dat de chauffeurs er niet enorm in salaris op achteruit gaan. De angels zijn eruit.”

Het conflict draaide om de gevolgen die de invoering van een verplichte vierdaagse werkweek zou hebben voor ruim 60 chauffeurs van de veevoerdivisie (in Heerenveen). Slagter: “Er was veel onrust onder de chauffeurs. Ze zouden minder uren gaan maken, vaker in het weekend moeten werken en meer gebroken diensten draaien. Het zou de chauffeurs honderden euro’s per maand gaan kosten.”

Garanties

De chauffeurs kwamen in actie en de ondernemingsraad spande een kort geding aan tegen de directie. De rechter oordeelde in januari dat de directie inderdaad onvoldoende overleg had gevoerd met ondernemingsraad en vakbonden (CNV Vakmensen en FNV). Slagter: “We zijn daarna opnieuw gaan praten met de directie. De uitkomst is dat de vierdaagse werkweek blijft, maar wel met voldoende garanties voor de chauffeurs. Ze krijgen een urengarantie van 48 uur en draaien maximaal eens per drie weken gebroken diensten, waarbij de extra reiskosten en de reisuren worden vergoed. Ook het vaker werken op zaterdag is van de baan; alleen als een chauffeur dit zelf wil, zullen we het toestaan, puur op basis van vrijwilligheid dus. Een mooi staaltje vakbondswerk, waarbij we met elkaar een goed resultaat hebben bereikt waar iedereen mee kan leven.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid