Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Code rood: geen werk, geen geld?

Code rood in het noorden van het land. Maar wat als daardoor je werk vervalt? Krijg je dan ook geen geld?

We krijgen hierover meerdere telefoontjes van leden. Een paar voorbeelden van verschillende situaties.

Schoonmaker op school

De school is dicht, de leerkrachten en kinderen zijn vrij. Het schoonmaakbedrijf geeft aan dat je niet hoeft te komen. Krijg je nu geen salaris? Zeker wel, vinden wij. Het schoonmaakbedrijf krijgt de uren ook gewoon betaald. Dus de schoonmaker ook. De werkgever had de schoonmaker ook kunnen vragen extra werk te doen.

Uitzendkracht op de bus

Veel bussen rijden niet. Dat betekent dat uitzendkrachten, die als buschauffeur zijn ingeroosterd, noodgedwongen thuiszitten. Sommige uitzendbureau’s zeggen nu: geen werk, geen salaris. Is dat terecht? Wij vinden van niet. Je stond tenslotte daadwerkelijk ingeroosterd. Op dat moment hoor je dus ook je salaris te krijgen. Maar helemaal zeker is het niet: het hangt ook af van de kleine lettertjes in je contract.

Werknemer in de zorg

In de zorg is het werk er wel, maar is er een ander probleem: het lukt werknemers niet om op hun werk te komen. Een kwestie van overmacht. Dit is een andere situatie dan de eerdere voorbeelden. De werkgever biedt wel werk aan, maar de werknemer kan door omstandigheden niet komen. Daar kan niemand wat aan doen. De werkgever niet, maar ook de werknemer niet. In dat geval is een fifty-fifty oplossing redelijk.

En hoe zit het met vrije dagen?

Kan een werkgever je dwingen om bij code rood een vrije dag op te nemen? Nee, dat kan niet zomaar.
Er zijn verschillende situaties mogelijk:
  • Je wilt wel werken, maar het werk is er niet (zoals hierboven bij de schoonmaker en de buschauffeur). In dat geval kan de werkgever niet zomaar een verlofdag afboeken.
  • Je werkgever heeft wel werk voor je, maar het lukt je niet om er te komen. Een kwestie van overmacht. Daar kan niemand wat aan doen. In dat geval is een fifty-fifty oplossing redelijk. Dat moet wel in overleg met je werkgever. Als je die dag fulltime zou werken, kan het je dus een halve vakantiedag kosten.

Vragen?

Heb je ook een vraag hierover? Of denk je dat de werkgever onterecht salaris inhoudt? Laat het ons weten!

Neem contact met ons op

Contact

Vrijblijvend je vraag stellen kan ook via chat of e-mail.

met je vraag of opmerking

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan