Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV wil groepen ouderen ontzien van sollicitatieplicht

Als het aan CNV Vakmensen ligt moeten bepaalde groepen werkloze 55-plussers worden ontzien als het gaat om de sollicitatieplicht. Het gaat dan om ouderen die na hun WW in de bijstand zijn terechtgekomen en ondertussen vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn.

Net als andere werklozen zijn ouderen verplicht meerdere keren per maand te solliciteren en zo nodig passend werk te accepteren. Doen ze dat niet, dan gaat dat ten koste van de hoogte van hun uitkering. Veel van die regels zijn frustrerend, vindt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. Voornamelijk voor ouderen die jaren zonder succes sollicitatiebrieven hebben gestuurd en in de bijstand zijn terechtgekomen. Hij denkt dat een ontheffing van de sollicitatieverplichting voor sommige groepen veel beter werkt.

,,Vanaf 55 jaar wordt het perspectief op werk erg klein’’, zegt hij. ,,Deze mensen hebben jarenlang gewerkt en voelen zich nu afgewezen door werkgevers en door de maatschappij. Vaak krijgen ze na een sollicitatie niet eens een reactie terug. Tegelijkertijd blijft de sociale dienst ze in de nek hijgen. Daarom vind ik dat mensen van 55 en ouder die zonder werk zitten en die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn, vrijstelling moeten kunnen krijgen. Of dat ze een kleine baan moeten kunnen accepteren, dus van slechts een paar uur per week, zonder dat daarvoor beperkende regels gelden.’’

Vooralsnog lijkt Politiek Den Haag niet klaar voor deze stap. Minister Asscher liet weten dit jaar nog met een actieplan te komen om de werkloosheid onder ouderen aan te pakken. In aanloop daarnaartoe stelde hij al John de Wolf aan als ambassadeur om vooroordelen over oudere werknemers weg te nemen. Werkgevers vinden vaak dat ouderen te duur zijn en te veel extra vrije dagen hebben. Ook denken ze dat ouderen vaker ziek zijn.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid