Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen wil schilders-cao die niet schuurt

“Het akkoord dat OnderhoudNL bestempelt als cao ontstijgt niet het niveau van handjeklap tussen twee partijen. Daarom moet het heel snel weer van tafel.”

CNV Vakmensen-voorzitter Piet Fortuin is stellig. De vakbond is per vandaag dan ook volop in actie met de schilders tegen de verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden. Het ultimatum jegens OnderhoudNL liep woensdagochtend om 07.00 uur af.

“De onvrede over de handjeklapdeal die OnderhoudNL sloot – let wel, niet met de formele vakbonden CNV en FNV – is bijzonder groot”, zo constateert voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen. “Hoewel veel schildersbedrijven relatief kleine ondernemingen zijn en staken dus gevoelig ligt, melden veel leden zich nu al als stakingsbereid. Logisch, ik zou ook staken als ik elk jaar ruim € 1200 kwijtraak aan de baas.”

Schuren

Cao-onderhandelaar Roel van Dijk verwacht in snel toenemend tempo actiedruk op de werkgevers in de branche. “Werknemers hebben serieus de balen van het feit dat hun werkgever hen zo het vel over de oren trekt. Waarbij tegelijkertijd menigeen ook zijn eigen werkgever de vraag wil voorleggen of dat ook écht wel zo is. Want ‘de baas’ is bij veel schildersbedrijven toch ook vooral ‘de collega’. Kortom, er moet nog wel even een plekje in de onderlinge verhouding worden weggeschuurd.”

Goed ventileren

Deze week zullen de acties nog vooral lokaal zijn, waarbij her en der bedrijven voor korte tijd plat gaan. Volgende week wordt de druk op de werkgevers opgevoerd. De organisatie daarvan is nu in volle gang. Van Dijk: “Oplosmiddelen zijn in de schilderswereld gelukkig al lange tijd uit den boze. Maar deze deal heeft terdege een oplossing nodig en het middel daarvoor zal krachtig zijn. ‘Goed ventileren bij gebruik’ vermeldt de verpakking dan altijd. Zet de ramen alvast maar open werkgevers!”
cao Schilders

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid