Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen wil Projectpact als eerlijke start voor aanbestedingen

Werknemers, zzp’ers of onderaannemers die vanwege een te goedkoop binnen geharkte tender worden uitgeknepen? Vakbond CNV Vakmensen wil met het fenomeen ‘projectpact’ die race naar de bodem een halt toe roepen. “Wij willen met de opdrachtgever in gesprek om te komen tot een projectpact waarmee voor alle werkenden acceptabele voorwaarden zullen gelden. Juist nu, in tijden van hoogconjunctuur, moet die polderaanpak zijn vruchten afwerpen”, zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

Onder meer in bouw- en vervoerswereld is de race naar de bodem al lange tijd doorn in het oog bij CNV Vakmensen. “Contracten, vervoersconcessies en andere aanbestede opdrachten worden doorgaans nog slechts in de wacht gesleept door de aanbieder met de laagste prijs. Door die lage prijs teert een zzp’er noodgedwongen in op z’n inkomen en op z’n toch heel noodzakelijke premies voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor werknemers geldt niet zelden dat ze meer werk moeten verzetten dan ze redelijkerwijs aankunnen. 

Naarmate er meer partijen bij zo’n project zijn betrokken wordt de spoeling steeds dunner. Loopt een project vervolgens onvoorzien financieel uit de klauwen, dan wordt het helemaal desastreus en leidt het nogal eens tot bijna-faillissement van de contractuitvoerder. Forse reorganisaties zijn het gevolg. Enfin, recente voorbeelden zijn helaas eenvoudig aan te wijzen. Een volstrekt ongewenste gang van zaken”, zo schetst Fortuin de aanleiding tot het CNV Vakmensen-initiatief. 

Projectpact

Piet Fortuin: “Die tendens willen wij met dit projectpact doorbreken. Vaste werknemers, tijdelijke deelnemers, zzp’ers, beveiligers en andere dienstverleners, allemaal vormen ze een schakel in de aanbesteding. Die verbinding – je kunt het ook gelijk speelveld noemen - moet dan ook terug te vinden zijn in die aanbesteding. Daarmee is de terugkeer van de eerlijke contractprijs een feit.”

Er is een belangrijke bijkomstigheid volgens de vakbondsvoorzitter, maar misschien is dat ook wel hoofddoel: “Voor opdrachtgevers ontstaat een glasheldere onderhandelings- en contractpartner. De vakbond wordt weer de herkenbare vertegenwoordiger van alle werkenden. Randvoorwaarden voor elk aangenomen klus worden op deze wijze transparant. De overlevingskansen voor ondernemingen, en daarmee de werkgelegenheid voor de mensen, krijgen een steviger fundament. Daarmee is het ten volle maatschappelijk verantwoord ondernemen.”.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid