Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen wil 1 miljoen euro voor scholing schoonmakers

CNV Vakmensen wil in de nieuwe schoonmaak-cao fors inzetten op scholing. “We willen het huidige scholingsfonds flink uitbreiden, met 1 miljoen euro”, zegt Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “De ervaringen zijn zo positief, dat we inmiddels werken met een wachtlijst. We willen dat veel meer schoonmakers de kans krijgen om hun droom waar te maken.”

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 120.000 schoonmakers in Nederland beginnen vrijdag 26 oktober. CNV Vakmensen wil, naast een loonsverhoging van 4 procent, een hoofdrol voor scholing. “We kennen veel schoonmakers die graag eens iets anders zouden willen, maar simpelweg het geld niet hebben voor een cursus of opleiding. Ze zitten in een vicieuze cirkel. Het scholingsfonds biedt schoonmakers de kans om daaruit te ontsnappen en een nieuwe stap in hun loopbaan te maken.”

Enthousiaste verhalen

Sinds de introductie van het scholingsfonds, in 2015, hebben honderden schoonmakers zich aangemeld. Na een intake-traject en positief advies is een groot deel van hen ook daadwerkelijk begonnen aan een (opleiding voor een) nieuwe carrière: als persoonlijk begeleider, uitvaartverzorger, vrachtwagenchauffeur, loodgieter, visagiste, voedingsassistent, zweminstructeur. “We kennen inmiddels veel enthousiaste en positieve verhalen”, zegt Kampherbeek. “Ze laten stuk voor stuk zien dat het scholingsfonds in een behoefte voorziet. Zo kan de schoonmaakbranche als een springplank werken voor ambitieuze schoonmakers, die een nieuwe kans krijgen op de arbeidsmarkt.”

Scholing binnen de branche

CNV Vakmensen wil ook meer aandacht voor de bestaande opleidingen in de schoonmaakbranche. “We hebben de scholing in de branche best goed geregeld”, vindt Kampherbeek. “Elke schoonmaker moet binnen een jaar, op kosten van de werkgever, een schoonmaak-opleiding volgen. Toch komen we in de praktijk nog te vaak niet-opgeleide schoonmakers tegen. Dat moet anders, werkgevers en schoonmakers moeten daar alerter op worden. Daarnaast willen we ook verplichte opleidingen voor leidinggevenden. Veel problemen op de werkvloer hebben te maken met de communicatie tussen leidinggevenden en schoonmakers. Daar is een verbeterslag mogelijk.”

Reiskosten

De bond wil in de nieuwe cao ook betere afspraken over de reiskostenvergoeding. “Schoonmakers moeten nogal eens op verschillende locaties werken. We willen een betere regeling, zodat iedereen die verder moet reizen dan 10 kilometer enkele reis de kosten vergoed krijgt. De kosten voor openbaar vervoer moeten helemaal worden vergoed.”

Banen voor statushouders

In de nieuwe cao pleit de vakbond ook voor banen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). “We willen dat minimaal 100 statushouders in hun nieuwe woonomgeving een baan krijgen aangeboden”, zegt Kampherbeek.

Bijdrage voor vakbondsproject

Verder wil CNV Vakmensen een bijdrage van 15.000 euro voor een vakbondsproject in het buitenland, waarmee de positie van schoonmakers concreet kan worden verbeterd.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid