Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen wil garanties bij overname NXP

Mocht chipmaker NXP inderdaad worden overgenomen door het Amerikaanse Qualcomm - of zelfs door Broadcom - dan moet er op dat moment een overnameprotocol liggen dat is gebaseerd op moderne Nederlandse arbeidsverhoudingen en geen Amerikaanse verbasteringen.

Bestuurder Arthur Bot van CNV Vakmensen wil die garantie hebben van de NXP-directie. “Een goed sociaal plan moet strekken tot en met eventuele overname chipmaker.”

Inclusief

“Het kan niet zo zijn dat een prachtig bedrijf straks in buitenlandse handen komt waar men in het algemeen wat minder belang hecht aan de arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse NXP-medewerkers. Met als gevolg dat die dupe worden van zo’n overname. Deze beoogde overname is wat mij betreft er eentje van het inclusiefgehalte: eerst de medewerkers goed bediend, dan pas de aandeelhouders”, zo benadrukt de CNV Vakmensen-bestuurder.

Daarin gesterkt door de uitkomsten van een enquête die CNV Vakmensen hield onder eigen leden bij de chipproducent. Die hebben - niet verwonderlijk - op z’n zachtst gezegd een ambivalente houding ten opzichte van een overname van hun onderneming door Qualcomm.

Tevreden stellen


Arthur Bot: “Het huidige sociaal plan bij NXP verstrijkt op 1 januari 2019. De kans dat er gaten vallen in het sociaal beleid - dat nu eenmaal hoort bij eenbedrijfsovername – is dan natuurlijk erg groot. Wij weten van onze leden nu dat zij beducht zijn voor dat risico. Van de directie wil ik nu horen dat zij die geluiden ook kennen én dat ze zwart-op-wit garanderen dat de angst voorbarig is. En dan uiteraard uitgeschreven met alle goede paragrafen in een protocol met daarin ruimte voor een vervangend sociaal plan dat alle betrokkenen dan tevreden stelt.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid