Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen wil capaciteit Inspectie SZW uitbreiden

“De bescherming van werknemers in gevaarlijke werkomstandigheden moet strikter worden gecontroleerd. Stofkap, veiligheidshelm, -schoenen, oordoppen, arboconvenanten en werkprotocollen volstaan niet als er geen goede controle op is”, stelt voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

Hij herhaalt een eerdere oproep tot forse uitbreiding van de capaciteit bij de Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie.

Fortuin's oproep sluit aan bij de trieste jaarcijfers van de Inspectie SZW. Woensdag maakte inspecteur-generaal Kuipers bekend dat het aantal arbeidsongevallen met 14 procent steeg tot 2.500 in 2016. En volgens de Inspectie is eenzelfde aantal ongevallen zelfs niet eens gemeld in dat jaar.

Voorzitter Fortuin ziet net als de inspecteur-generaal diverse aanleidingen tot de forse toename van het aantal ongevallen op de werkplek. “Er zit een schrijnend verschil in bewustwording van veiligheidsaspecten tussen vaste en tijdelijk ingehuurde werknemers. Met de bouw hier helaas in een hoofdrol. Uitzendkrachten krijgen soms niet eens instructie. In andere gevallen wordt instructie misschien wel verstrekt, maar niet begrepen vanwege taalbarrières. Dit brengt niet alleen het leven van die buitenlandse ingehuurde werknemer in gevaar, maar ook al zijn collega’s in hetzelfde samenwerkingsverband.”

De 70 dodelijke slachtoffers vorig jaar in het arbeidsproces koppelt Fortuin ook nadrukkelijk aan de groeiende inzet van flexkrachten in plaats van inhuur van vast personeel. “Tijdelijke werknemers zijn of niet goed geïnstrueerd, en werkprotocollen beklijven onvoldoende. En de band onderling zal ook zeker anders zijn; de zorg voor elkaar oppervlakkiger. Het leidt tot een onveilig totaal dat – triest maar waar – slachtoffers oplevert.”

Vakantiewerk

Bijna exact een jaar geleden vroeg CNV Vakmensen ook al aandacht voor gevaarlijk werk en de ontoereikende capaciteit bij de controlerende instantie. Fortuin: “Toen stelden we vast dat de Inspectie slechts 3,5 procent van de bedrijven daadwerkelijk inspecteert. Voor meer ontbreekt de capaciteit. Tegelijkertijd bleek uit eigen onderzoek dat van vakantiewerkers bijvoorbeeld bijna de helft (ruim 41 procent) geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Die hausse van vakantiewerkers zit er nu weer aan te komen. Volgende week zijn de schoolexamens voorbij. De urgentie is onverminderd.”

Handhaving

De CNV Vakmensen-voorzitter verlangt dat overheid en bedrijfsleven de krachten en financiën bundelen. Over dat laatste: “Om verkeersslachtoffers te voorkomen wordt veel in infrastructuur geïnvesteerd én in controle. Ongevallen in het verkeer worden kennelijk als belangrijker kwestie gezien. Het politiekorps is groot en het boetesysteem zelfs in hoge mate geautomatiseerd. Handhaving is daar hoofdtaak. Dat geldt ook voor de Inspectie SZW. Dat rijmt echter niet met de capaciteit. Tijd dat dit verandert. Het gaat hier om mensenlevens immers.”
Bouwvakker

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid