Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen wijst ultiem loonbod DSM af

Met het ultieme loonbod dat DSM nu doet, roept de onderneming mogelijk acties op zich af van het personeel. Die overtuiging heeft onderhandelaar Ron Smeets van CNV Vakmensen. “DSM onthoudt medewerkers een eerlijke loonsverhoging bij een prachtig functionerende en presterende onderneming. Meer dan 3% loonsverhoging, voor een cao die anderhalf jaar geldt, zit er niet in.”

Het steekt bestuurder Ron Smeets dat DSM de winsten van de onderneming niet wil omzetten in een reële loonsverhoging. “De vorige cao liep al af op 31 december. DSM wil de nieuwe loonsverhoging pas in juli laten ingaan. En voor dat halve jaar resteert een eenmalige uitkering van 0,5 procent.
En daar bovenop komt dan ook nog de beslissing om de bestaande optieregeling voor alle werknemers de nek om te draaien. Terwijl die regeling populair was onder de mensen en een eerlijke respons vormde op de bedrijfsresultaten. Persoonlijk ben ik dan wel een beetje nieuwsgierig: zou de bijzondere optieregeling voor de directie – los van deze regeling die voor alle werknemers geldt -ook naar beneden worden bijgesteld?”

"Ja, dûh..."

DSM zegt niet verder te kunnen gaan in het loonbod omdat er immers ook al geld wordt geboden voor 2019. “DSM heeft het dan over een voorschot. Maar dat is een onzinnige redenering als een belangrijk deel van 2019 ook tot de gewenste cao-periode behoort. DSM vindt verder de vakbondsverlangens niet redelijk ‘omdat het personeel immers ook geen loon inleverde toen er minder omzet was’. Ja, dûh… er werd minder winst gemaakt, géén verlies. En langs andere weg hebben werknemers terdege ingeleverd: in het aantal fte’s dat de werkgever in tijden van economische crisis schrapte. Vakbonden hebben hun looneisen in die tijden overigens wel degelijk aangepast.”

Ledenraadpleging

CNV Vakmensen gaat eind april, begin mei de leden raadplegen op de diverse DSM-fabriekslocaties. Smeets: “Als vakbond willen wij bij hen neerleggen wat de directie biedt in reactie op wat wij vragen: Een eenjarige cao met 3,25% loonsverhoging per 1 juli en behoud van de optieregeling en een volledige compensatie van de maanden januari tot juli 2018. Als alternatief: een 2-jarige cao zou ook mogen, maar dan met 3,5% per jaar loonsverhoging. Omdat de directie niet zal instemmen met dat laatste, en onze leden niet met dat eerste, sluit ik onrust op de werkvloer in de komende maanden niet uit.”

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid