Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen vreest cherry-picking bij failliet Intertoys

“De overnamekandidaten voor speelgoedwinkelketen Intertoys zullen nu ineens wel happiger zijn. Helaas.” Zo kijkt bestuurder Martijn den Heijer van CNV Vakmensen alvast vooruit in de korte termijntoekomst van de onderneming en haar werknemers. Eentje die niet zo rooskleurig is voor de werknemers.

 “Ik weet dat er voortdurend gesprekken zijn geweest met overnamekandidaten, maar dat alles bleek zonder succes. Het faillissement van vandaag werd daarmee onvermijdelijk.”

Volgens Den Heijer staat met het aanvragen van faillissement de weg open voor de nieuwe eigenaar om naar believen Intertoys-personeel over te nemen. “Het is helaas de wet dat het bij faillissement niet verplicht is om het oude personeel integraal over te nemen. Dus een overname van de keten is na vandaag ineens een stuk goedkoper dan gisteren.”

Niet aan de zijlijn

De bestuurder erkent dat in deze gevallen de vakbond vaak het nakijken heeft. “Maar dat belet ons niet om onze leden bij te staan in de afwikkeling van hun proces. Dat geldt voor de mensen die ‘mee mogen’ als er een nieuwe eigenaar wordt gevonden, maar ook voor de medewerkers die na hun ontslagbrief geen nieuwe job aangeboden krijgen. We staan dus niet vanaf de zijlijn toe te kijken. CNV Vakmensen zal erop toezien dat in alle gevallen het traject correct wordt afgelegd. En met informatie en bijstand proberen we onze leden weg te houden bij de gebruikelijke valkuilen. Want het betreft hier natuurlijk veelal ervaren medewerkers met veel verstand van speelgoed en verkopen maar weinig kennis van faillissementen. Ik hoop van harte dat die deskundigheid ook ertoe kan leiden dat mensen relatief snel elders een baan vinden.”

Volgens Den Heijer zal CNV Vakmensen ook zijn loopbaanbegeleidingsinstrument Youfit@Retail inschakelen. “Via die weg kunnen werknemers goed ondersteund om zich heen kijken naar een andere werkkring.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid