Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen vindt flexwerkstichting nogal overbodig en eenzijdig

De oprichting van stichting Free Flex United voor platform-ondernemingen met veel zzp’ers klinkt interessant. Maar het lijkt vooral op bundeling van werkgeversbelangen. Voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV Vakmensen bekijkt de nieuwbakken keurmerkstichting daarom fronsend. “De stichting afficheert zichzelf als serieuze gesprekspartner in de arbeidsmarktdiscussie over modernisering. Maar platformbedrijven hadden de vakbonden aan tafel moeten nodigen voor gesprekken over de moderne arbeidsmarkt. Wij voeren die discussie namelijk al jaren. Wij zijn betrokken en daardoor zijn we deskundig.”

Fortuin is zelf voorstander om over een kop koffie heen met gesprekspartners open en eerlijk koersen uit te zetten voor de toekomst op het terrein van werk en inkomen, “vakbondsterrein bij uitstek”, zoals hij het zegt.

“Deze stichting verklaart ineens dat het nú tijd is voor actie. Vandaar de oprichting van een stichting. Maar dat lijkt me een onjuiste conclusie. Want wij zijn als CNV Vakmensen al voortdurend ‘in actie’ om goede, solide en toekomstgerichte arbeidsvoorwaarden af te spreken. Liefst ook juist met die bedrijven die hun werknemers in toenemende mate als zzp’er aan zich willen verbinden, of andere los/vast-connecties. Maar het zijn nou net die bedrijven die dat overleg steeds van de hand wijzen: te ingewikkeld, te duur. Kortom te lastig, die vakbonden.”

Level playing

Volgens de voorzitter van CNV Vakmensen biedt de stichting FFU geen antwoord op de belangrijkste vraag: hoe komen we tot een gelijk speelveld? “Dan hebben we het dus over een eerlijk concurrentieniveau waar zowel werkgevers als werknemers van profiteren. Deze stichting lijkt vooral een vertegenwoordiger van werkgeversbelangen in de platformomgeving, en niet de belangenbehartiger van werknemers, zzp’er of niet. En juist dat is hard nodig.”

Maatwerk

Het is niet zo dat CNV Vakmensen niet het gesprek zal aangaan met de stichting. Piet Fortuin: “Maar deze stichting lijkt me juist een omweg die ondernemers zelf helemaal niet willen. Het is immers slimmer om rechtstreeks met elkaar zaken te doen over arbeidsvoorwaarden? In helder overleg met vakbonden aan de onderhandelingstafel komen nog altijd de best toepasbare afspraken tot stand. Maatwerk slaat daar letterlijk de maat.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting