Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen verlangt goede beloning en waardering in kleinmetaal

“De sector metaaltechniek heeft een heel grote broek aangetrokken. Zij verklaart zich - niet helemaal onterecht – tot belangrijkste uitvoerder van de ombouw naar een klimaatvriendelijker leefomgeving. Dan moet je op z’n minst zorgen dat jouw sector die opdracht aan kan. Deze nieuwe cao moet die stevige ‘bretels’ opleveren.”


“Bij grote broek die de sector aantrekt horen ook stevige bretels.” Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen geeft daarmee de belangrijkste verklaring voor zijn forse loonvraag en het verhogen van aantrekkingskracht in de nieuwe cao voor de ‘kleinmetaal’. Dinsdag 9 april beginnen de onderhandelingen.

De technische installatiebedrijven, de metaalbewerkingsbedrijven, het isolatiebedrijven, de carrosseriebedrijven en de goud- en zilversmeden, ze vallen allemaal onder de cao Metaal en Techniek. Alleen al om die reden zijn het altijd complexe onderhandelingen.

Pittig

“Maar er liggen dus ook pittige uitdagingen op tafel, die de sector er in belangrijke mate zelf op heeft gelegd”, zo onderstreept Hietkamp. “Die opdracht die je jezelf als sector geeft vereist dat je ruim voldoende menskracht hebt. Dan moet je dus de aanstaande vergrijzing in je sector bijtijds opvullen met jonge mensen. En voor nieuwkomers en oudgedienden geldt dat ze actueel zijn opgeleid. Vandaar dat CNV Vakmensen 4% loonsverhoging voorstelt in de nieuwe eenjarige cao en daarnaast 1% voor de individuele leerrekening.”

Flexwerk

Om de verleiding voor inhuren van zzp’ers bij zoveel werkdruk in te dammen wil Hietkamp dat de sector flexwerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden biedt als werknemers in vaste dienst.

Ontwikkeling

CNV Vakmensen wil praktijkleermeesters en ‘hybride docenten’ in de leerbedrijven beter faciliteren. Hierdoor verkrijgen zij een betere positie om leerlingen ook daadwerkelijk op hoge kwaliteit te kunnen begeleiden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting