Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen uit op solidaire loonvraag

De brede loonvraag is niet meer van deze tijd. “Nog sterker dan voorheen zal CNV Vakmensen daarom inzetten op een gerichte loonvraag op basis van wat kán in de onderneming”, stelt vakbondsvoorzitter Piet Fortuin.

“De roep om hogere lonen klinkt luider. En die is heus niet altijd onterecht, want van de winst komt er minder opbrengst bij werknemers terecht. Links en rechts - niet overal - wordt weer veel geld verdiend door werkgevers. Werknemers moeten mee profiteren. Het is tijd.”

Euro's

Volgens Fortuin is de drang om financieel de zaken op orde te brengen groter geworden nu een breed akkoord met werkgevers onlangs uiteen spatte. “Breed zijn er dus geen afspraken te maken met werkgevers. Dan doen we dat op niveau van de bedrijfstak, het concern of de onderneming. Dat pakt vermoedelijk ook beter uit voor de groep die ik vertegenwoordig, de werknemers. Een percentage noem ik niet. Het gaat vooral om de euro’s dit keer.”

De aanleiding tot de bijna tien jaar durende crisis – het was een vraagcrisis omdat niemand geld durfde uit te geven – onderstreept volgens Fortuin het belang van een solide inkomen. “Als werknemers kunnen rekenen op een reëel bedrag aan het eind van de maand dan geeft dat ook vertrouwen bij het consumeren. Spaardrang wordt dan vervangen door betaaldrang. Dat is goed voor de economie, dus werkgevers profiteren ook.”

Ontwikkelen

De voorzitter van de grootste CNV-bond maakt duidelijk dat CNV vakmensen tegelijk onverminderd nadruk zal blijven leggen op de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. “Opleidingsopties gekoppeld aan opleidingsbudgetten maken de individuele werknemer sterker. Dat biedt de kans om dynamisch te blijven in deze tijd die om dynamische werknemers vraagt.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid