Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen steunt werknemers Engie in rechtszaken tegen ontslag

‘Ik zie uit naar de dag dat Engie weer bezig zal zijn met een goede bedrijfsvoering. En vertrouw erop dat de rechter dat ook vindt,’ zegt Wilko van Niejenhuis bestuurder CNV Vakmensen.

Van Niejenhuis zegt dit aan de vooravond van de rechtzaken tussen vakbonden en Engie, voorheen installatiebedrijf Cofely. "Het betreft een van de grootste zaken sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid", stelt bestuurder Wilko van Niejenhuis. Zijn collega Eggengoor van FNV Metaal beaamt het volmondig.

Engie Services Noord houdt vol dat circa 25 werknemers moeten worden ontslagen vanuit de reorganisatie in 2015. Ondanks dat het UWV in juli 2016 het ontslag weigerde op basis van argumentatie van onder meer CNV Vakmensen. Reden van de weigering is dat Engie gedurende het hele jaar structureel uitzendkrachten inleent op functies van deze vaste werknemers. Om toch hun plan door te zetten, stapt Engie naar de kantonrechter.

Inruilen

Vanaf het begin van deze reorganisatie vermoeden de vakbonden dat vaste (oudere) werknemers worden ingeruild voor uitzendkrachten. "Dit heeft niets met reorganiseren te maken, maar met goedkoper uit willen zijn. Zelfs de ontslagweigering van het UWV heeft er niet voor gezorgd dat Engie deze mensen behoudt voor werk. Engie investeert liever zijn geld in rechtzaken dan in loyale werknemers", vat Van Niejenhuis samen.

De ontslagzaken worden uitgevochten bij de Kantongerechten in Assen (5 oktober) en Enschede (1 november).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid