Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen stelt OnderhoudNL ultimatum voor goede cao

De tegenstem van de schilders is luid en duidelijk. CNV Vakmensen stelt OnderhoudNL - net als eerder FNV - vandaag 26 september het ultimatum om te komen tot een goede cao.

Onze 1.800 CNV-leden binnen de schilderssector, die de afgelopen week intensief werden geraadpleegd, stemden overduidelijk tegen de afspraken die OnderhoudNL maakte met LBV. Eerder al in het cao-onderhandelingstraject wees CNV Vakmensen die afspraken van de hand met het predicaat ‘ver ondermaats’. Die afspraken kunnen werknemers 1.200 – 1.800 euro minder inkomsten per jaar opleveren, zo rekende de bond uit.

Vorige week braken de eerste stakingen al uit in de diverse schilder- en onderhoudsbedrijven. Onderhandelaar Roel van Dijk bij CNV Vakmensen: “Wij zagen wel aankomen dat het op actie uit zou draaien. Maar we konden niet eerder dan vandaag ons ultimatum richting werkgevers uitbrengen. We wilden namelijk eerst de ledenraadpleging voltooien. Het resultaat daarvan is nu wel helder: Onze leden willen met hun vakbond in actie tegen de gemaakte afspraken. Ze eisen - terecht - een veel betere collectieve arbeidsovereenkomst.”

Ultimatum

In het ultimatum van vandaag verlangt CNV Vakmensen onder meer een loonsverhoging van in totaal 6 procent voor 2016 en 2017 en een eenmalige uitkering van 200 euro. Verder eist de bond voor schilders het recht om 3-jaarlijks een loopbaancheck te doen. Voor leerlingen in de branche wil de bond passende vergoeding voor reiskosten en reisuren. Vanwege het relatief zware werk wil CNV Vakmensen een goede seniorendagenregeling in stand houden.

Staking

Van Dijk verwacht komende woensdag al de eerste staking in gang te zetten. De exacte omvang van de actie is momenteel nog niet bekend. Onderhandelaar Roel van Dijk: “Maar dat zou zo maar eens groot kunnen zijn. 80 procent van onze leden is zwaar tegen de nu gemaakte set afspraken van OnderhoudNL. Ze beseffen heel goed dat hen dit heel veel geld gaat kosten. Het strookt - gek genoeg - ook niet met de heersende opvatting van menig schilder. Velen van hen gaven bij ons aan dat ‘hun baas’ doorgaan het beste voor heeft met z’n mensen. Daar zullen ze hem nu zeker aan willen houden.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid