Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen stelt glassmelter Owens Illinois ultimatum

Bedrijf Schiedam sluiten wordt dure aangelegenheid De lange serie onderhandelingen over een goed sociaal plan hielp niet.

De onverzettelijke houding van de werkgever leidde woensdag 8 maart al tot een wilde staking in Schiedam. “Die actiebereidheid vertaalde zich donderdag in de ledenvergadering tot een formeel ultimatum van CNV Vakmensen richting werkgever. De keuze om de glassmelterij in Schiedam te sluiten wordt voor Owens Illinois bepaald een dure keuze”, vat onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo het geheel samen.

De Amerikaanse eigenaar van de glassmelterij met Schiedamse roots besliste in januari om de flessenproductie van Schiedam dit najaar naar Duitsland en het goedkope Polen te verhuizen. De 230 werknemers in Schiedam hebben het nakijken. Voor hen verlangt CNV vakmensen een serieuze compensatie voor dit ingrijpende besluit. Menig werknemer werkt z’n hele werkzame leven al in de glassmelterij.

Naast een vergoeding in contanten wil CNV Vakmensen een fors outplacementbudget voor de ontslagen medewerkers. “Mensen moeten de gelegenheid krijgen iets anders te gaan doen. Daar hoort omscholing bij. En de forse ontslagvergoeding die we eisen? Tot op heden heb ik geen argumenten van de werkgever gehoord die de bedrijfssluiting billijken. Het gaat hier om winstmaximalisatie. Dat kan ik een directie niet verbieden. Ik kan ze wel verplichten tot een goede schadeloosstelling. Voor een appel en een ei de deur achter je dicht trekken is er dan niet bij”, aldus Di Giacomo Russo.

Vuurtje stoken

Het ultimatum, dat zojuist vanmiddag is verstuurd, verstrijkt maandagochtend 13 maart. Als de werkgever de beslissing niet aanpast of de compensatie op reëel niveau brengt, dan sluit de CNV Vakmensen-bestuurder acties op korte termijn niet uit. “Mensen die de hele dag bij een glasoven werken hoef ik niet uit te leggen hoe je een vuurtje stookt. De wilde staking van gisteren is daar een vonkend voorbeeld van.”

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid