Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen stelt glasfabriek ultimatum voor cao

Het eindbod van Owens-Illinois gaat de glasbak in. Een staking voor de nieuwe cao dreigt.

De directie van Owens-Illinois Manufacturing moet rekening houden met stakingen op korte termijn. De circa 450 werknemers van de glasfabrieken in Leerdam en Maastricht eisen een eerlijke cao. “Als de werkgever niet vóór maandag 25 september 06.00 uur aangeeft een betere cao te presenteren dan ligt het cao-overleg definitief aan scherven”, onderstreept onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo van CNV Vakmensen.

Glasbak

Dat overleg lag eigenlijk al aan diggels sinds de Owens-Illinois-directie (O-I) op 1 september een eindbod formuleerde. “Mijn leden”, stelt de CNV-onderhandelaar, “gooiden dat eindbod in de glasbak. Ze vinden het cao-voorstel – na meerdere onderhandelingsrondes - te weinig en gaven aan in actie te willen komen.”

Die acties kunnen nog worden voorkomen door O-I. “Maar dan moet Owens-Illinois een eenjarige cao met ons afsluiten waarin de lonen met 2,5 procent stijgen. Daarnaast willen we een netto bijdrage van 300 euro ter leniging van de ziektekostenpremie”, benadrukt Di Giacomo Russo.

CNV Vakmensen verlangt verder van de glasfabriekdirectie dat deze de flexibele schil in het werknemersbestand verlaagt naar 10 procent en zo ruimte creëert voor meer vaste dienstverbanden. Eveneens wil de bond dat O-I inderdaad 14 stagiaires aanstelt zodat jonge instroom in de branche een aanzet krijgt. Dit aanbod doet O-I overigens in het eigen eindbod.

Flessen en potten

Owens-Illinois heeft glasfabrieken in Leerdam en Maastricht. Hier werken in totaal circa 450 medewerkers. Onlangs werd de O-I-glasfabriek in Schiedam gesloten. Bavaria, Heineken, Imbev, Unilever en Nutella nemen hun glaswerk af bij Owens-Illinois en hebben belang bij continue aanvoer.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid