Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen stelt Bovag ultimatum

De eigen eisen zijn door de Bovag niet volledig van tafel heeft gehaald. Een ultimatum onzerzijds is dan - helaas - de enig overgebleven optie.” Zo vat onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen de ontstane situatie samen rondom de cao-onderhandelingen in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche.

De vakbonden willen van werkgeversorganisatie Bovag vóór dinsdag 6 november 07.00 uur iets geheel anders horen. “Anders vormen acties en stakingen in de bedrijven de volgende stap van de vakbond in dit moeizame cao-proces. En dinsdag is dan misschien wel een goed moment om meteen maar te beginnen”, benadrukt Hietkamp.

De onzinnige eis waarop hij en zijn FNV-collega doelen betreft de Bovag-eis om voortaan zes dagen per week beschikbaar te zijn voor de werkgever, inclusief de zaterdag. Een vergoeding voor werken in het weekeinde vervalt. Hietkamp: “Bovag wilde pas met ons verder praten als we daarmee zonder aarzeling of aanpassing akkoord gaan. Bizar!”

Dreiging

Het is om die reden dat vakbonden met de dreiging van stakingen komen. De CNV Vakmensen-bestuurder benadrukt dat de mensen in de branche de halsstarrige houding van de werkgeverskoepel goed zat zijn. “Ze snáppen het ook eigenlijk niet. Met de eigen werkgever worden doorgaans heel soepel afspraken gemaakt over extra werk op zaterdag”, aldus Hietkamp.

Hietkamp en zijn FNV-collega delen het ultimatum woensdagavond in persoon uit bij het Bovag-hoofdkantoor in Bunnik. Vakbonden houden daar een demonstratieve bijeenkomst met een grote groep werknemers uit de branche.

In het ultimatum verlangt CNV Vakmensen van werkgevers een loonsverhoging van 3,5 % per november en een nieuwe cao met een looptijd van 1 jaar. Werken op zaterdag blijft - zoals nu - op basis van vrijwillige inroostering.

Overige eisen

CNV Vakmensen wil dat oudere werknemers de kans krijgen gezond de pensioendatum te halen. Op een wijze dat het mogelijk wordt om vanaf 60 jaar te werken in een aangepaste verhouding. Werknemer kan daarbij kiezen uit drie varianten van werkweken, salaris en pensioenopbouw.
Verder willen de vakbond dat er wordt geïnvesteerd in opleidingen voor werknemers.

Als Bovag niet instemt met de inhoud van dit ultimatum worden vanaf volgende week dinsdag de actiehandboeken open geslagen.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid