Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Antwoord op vragen over werk en inkomen
Nieuws

CNV Vakmensen start campagne Looncontrole

CNV Vakmensen start deze week met een grootscheepse controle van loonstrookjes. "We merken dat veel mensen benieuwd zijn naar hun loonstrookje van januari: gaan ze er inderdaad netto op vooruit, en hoeveel?", zegt Petra Bannink, hoofd individuele dienstverlening bij CNV Vakmensen. "Uit eerdere ervaringen blijkt dat in een kwart van de gevallen iets niet klopt op het loonstrookje. Meestal gaat het om kleinigheden en is er geen sprake van opzet. In 4 procent van de onderzochte gevallen is er echter iets grondig mis. We kunnen dan voor onze leden een loonvordering uitvoeren."

Bij een loonvordering kan het om flinke bedragen gaan, zegt Bannink. "Reken maar na: als er bijvoorbeeld jarenlang iets niet klopt met de uitbetaling van het aantal gewerkte uren, dan tikt dat uiteindelijk wel aan. Voor een kapster hebben we laatst ruim 8.000 euro gevorderd."

Voorbeeld: cao motorvoertuigen

Bij sommige cao's letten de loonspecialisten van CNV Vakmensen extra op bepaalde posten. Een voorbeeld hiervan is de cao motorvoertuigen (ruim 80.000 werknemers, werkgeversvereniging Bovag). Bannink: "We hebben sterke aanwijzingen dat werkgevers in deze sector onterecht een deel van de pensioenpremie bij de werknemers willen inhouden, ondanks een rechterlijke uitspraak hierover. Bij een salaris van 2.500 euro gaat het om ongeveer 40 euro per maand. Wij zijn dus zeer benieuwd naar de januari-loonstrookjes in deze sector. Als werkgevers inderdaad die premie inhouden, gaan we daar zeker actie op ondernemen."

Persoonlijke check

Het is voor het eerst dat CNV Vakmensen de looncontrole zo grootschalig onder de aandacht brengt, zegt Bannink. "Het gaat om een individuele check, zegt Bannink. "Wij gaan daarmee veel verder dan algemene rekentools, die mensen op internet kunnen invullen. Wij kijken bijvoorbeeld ook naar parttime-percentages, reiskosten, pensioenpremies, overuren, specifieke cao-afspraken. Het gaat ons erom dat onze leden een persoonlijk, betrouwbaar beeld krijgen van hoe het er met hun loonstrookje voor staat."

Groen, oranje, rood

De loonspecialisten van CNV Vakmensen vertalen de persoonlijke check in de kleuren groen, oranje of rood. Bannink: "In de meeste gevallen zal het in orde zijn, dus groen. Bij oranje gaat het om kleine verschillen. We laten het aan de werknemer zelf om daar actie op te ondernemen. Bij rood moet je echt denken aan grote bedragen. In overleg met de werknemer kunnen we dan een juridische procedure starten."  

Beter beeld

De campagne Looncontrole duurt in ieder geval tot eind maart. "We willen hiermee ook een beter beeld krijgen van hoe het er met loonstrookjes voor staat. Die informatie kunnen we gebruiken om de dienstverlening aan leden verder te verbeteren. Daarom roepen we onze leden op om vooral gebruik te maken van deze service. Ook als de campagne is afgelopen, kunnen ze hiervoor natuurlijk nog steeds bij ons terecht."

Lees meer over de looncontrole >


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid