Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen staakt bij Elster Instromet in Silvolde

“De werkgever moet het goed begrijpen. We staken hier niet voor een reep chocola, maar voor een goed sociaal plan. Pas als de werkgever dat aanbiedt gaan de mensen hier in Silvolde weer aan het werk.”

Onderhandelaar Gerard van Dijk van CNV Vakmensen is stellig over de reden van de staking bij het Achterhoekse bedrijf Elster-Instromet. Om 11.00 uur dinsdagochtend 9 mei liep het personeel daar de poort uit.

Donderdag 4 mei bracht CNV Vakmensen een ultimatum uit aan Elster-Instromet, een dochteronderneming van Honeywell. Honeywell wil het Silvoldens bedrijf sluiten en het werk verplaatsen naar het Duitse Mainz.

Woordbreuk

“En dat is woordbreuk van de werkgever. Indertijd, toen Honeywell het bedrijf hier over nam werd juist het tegenovergestelde gezegd: het Duitse werkpakket zou naar hier komen”, aldus CNV Vakmensen-bestuurder Van Dijk.

Maar omdat het hier ondernemingsvrijheid betreft beseft de CNV-bestuurder dat hij daar weinig aan kan veranderen. “Maar dan is het niet anders dan fatsoenlijk dat de onderneming de werknemers compenseert voor het verlies van hun baan. Vooral omdat Honeywell (Elster-Instromet) over ruim voldoende geld beschikt voor een eerlijk sociaal plan. Wij verlangen een compensatie in de orde van twee keer de transitievergoeding en begeleiding naar ander werk.”

Actiehonger

Over de actiebereidheid kan Van Dijk kort zijn: “Die is erg groot! De mensen voelen zich gepiepeld vanwege die woordbreuk van de directie. En verder, wat hebben ze nog te verliezen?”

De staking in Silvolde begint dinsdagochtend om 11.00 uur. Volgens bestuurder Gerard van Dijk vooralsnog voor onbepaalde tijd. “Maar het hangt ook af van de orderagenda. Er zitten nog enkele grote klussen aan te komen. Als de werkgever met een goed bod voor een sociaal plan over de brug komt kunnen die worden uitgevoerd. Anders heeft Elster-Instromet toch echt een productieprobleem.”

Elster-Instromet

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid