Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen sluit goede werkgelegenheidsdeal met Tata

CNV Vakmensen sluit vandaag - 4 oktober - een goede werkgelegenheidsdeal met Tata Tata-mensen kunnen Tata-mensen blijven.

“De eigenlijke waarde van de Nederlandse Hoogovens – Tata Steel IJmuiden – is met deze afspraak opnieuw bewezen.” Dat stelt bestuurder Peter Boëseken van CNV Vakmensen bij het afsluiten van het werkgelegenheidspact bij de staalgigant in IJmuiden. De bond kwam dinsdagavond 4 oktober met Tata overeen dat de werkgelegenheid voor 5 jaar is gegarandeerd voor het huidig personeel. “Tata-mensen kunnen Tata-mensen blijven. Een belangrijke afspraak nu het Duitse Thyssen Krupp zo openlijk lonkt naar Tata.”

Werk naar werk

Boëseken wist met de werkgever overeen te komen dat voor alle medewerkers die eventueel boventallig worden - bij een overname, of andere vorm van reorganisatie -  21 maanden lang wordt bemiddeld naar een andere functie binnen Tata. “En als die overstap wordt gemaakt met goed presteren in de nieuwe functie als uitkomst, dan volgt binnen 2 maanden een vaste aanstelling in die nieuwe functie. Een eerlijke deal, waarbij wij als vakbonden het werkgelegenheidspact hebben kunnen oprekken tot vijf jaar. Aanvankelijk was een afspraak voor twee jaar het uitgangspunt.”

Die verlenging vindt de CNV-bestuurder van belang: “Dus is de zekerheid in IJmuiden navenant groter geworden. Dat geeft de noodzakelijke rust op de werkvloer.”

Geen gedwongen ontslagen

In het Tata-pact is ook een serie afspraken vastgelegd voor overstap naar een baan buiten het staalconcern. Boëseken: “Maar daarvan is afgesproken dat zo’n overstap alleen op vrijwillige basis kan worden uitgevoerd. Niemand gaat dus gedwongen de poort uit bij een overname of reorganisatie.

Scholing mogelijk

Ik ben van mening dat Tata daarmee min of meer de grote waarde van IJmuiden, alsmede de kennis en kunde van de werknemers daar, voor het totale concern erkent. Zeker nu we ook scholingsafspraken hebben meegenomen in het werkgelegenheidspact. Wij als CNV Vakmensen stipuleren dat al jaren en wijzen keer op keer op de werknemer als belangrijkste element in de onderneming. Mooi dat de concernleiding dat nu onderstreept.”

Eind oktober legt Boëseken het principeakkoord over het werkgelegenheidspact voor aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid