Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen schamper over schijnvertoning busmaatschappijen

CNV Vakmensen vindt het beeld dat vervoersondernemingen her en der in het land hebben willen creëren weinig meer dan ‘symboolpolitiek’ en in strijd met de werkelijkheid. “Vervoerders wilden vandaag het idee wekken van een mislukte OV-staking door een serie bussen de stalling uit te sturen. Maar ook deze tweede achtereenvolgende stakingsdag lag het streekvervoer en multimodaal vervoer nagenoeg helemaal plat”, stelt actiecoördinator Marco Hietkamp aan het eind van deze dinsdagochtend.

Vanuit enkele standplaatsen werden op de tweede OV-stakingsdag van deze week, bussen ingezet. Tegen het zere been van vakbonden vanwege een belangrijke reden: “Het is tegen de wettelijke voorschriften en ook tegen de veiligheidsregels in. In onze ogen een zonder meer ongeoorloofd en onverantwoord optreden”, onderstreept cao-onderhandelaar Hanane Chikhi.

"Ernstig"

Stakende chauffeurs waren vervangen door werkwillige collega’s. Maar het Arbeidstijdenbesluit Vervoer verbiedt deze ruil omdat de huidige rijders niet de daartoe geëigende ontheffingen bezitten om ook deze lijndienst te mogen rijden.
Chikhi: “Dit houdt verband met het gebruik van de digitale tachograaf. De reguliere collega’s hoeven die niet te gebruiken, deze inzetcollega’s wel. In formele zin kunnen we namelijk van deze mensen niet vaststellen of ze niet de maximale rijtijd overschrijden. Lijkt een formele kwestie, maar is natuurlijk best ernstig.”

“Onnuttig”

Actiecoördinator Marco Hietkamp noemt de actie van de vervoersmaatschappijen daarnaast “onnuttig en onbegrijpelijk”. “Met de inzet van enkele bussen krijgen je de dienstregeling heus niet op gang. Je krijgt reizigers niet op eindbestemmingen, omdat aansluitingen mogelijk alsnog ontbreken. Het is niet meer dan symboolpolitiek dit. Je wilt laten zien dat je nog rijdt, dat je nog bestaat. Onnuttig, want praktisch alle OV-gebruikers hebben gisteren terdege kennis genomen van onze acties. Die staan heus niet te wachten bij de haltes op de bus die toch niet komt…”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid