Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen roept vakantiekrachten op misstanden te melden

CNV Vakmensen en CNV Jongeren roepen jongeren op die worden onderbetaald of werkzaamheden doen die ze niet mogen doen dit te melden. Aanleiding voor de oproep zijn ruim tweehonderd mails en telefoontjes van de afgelopen weken van jongeren en bezorgde ouders over vakantiebanen. CNV Vakmensen voorzitter Piet Fortuin: “Vooral in de uitzendbranche, horeca, detailhandel en land en tuinbouw lijkt het nogal eens mis te gaan. Jongeren krijgen te weinig betaald, werken te lang of te laat of doen risicovolle werkzaamheden omdat de werkgever voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Wij willen jongeren die in zo’n situatie zitten helpen”.

Te weinig informatie

Volgens CNV Jongeren voorzitter Semih Eski weten jongeren vaak niet welk werk ze wel en niet mogen doen: “Of je nu werkt voor een vakantie, een mobieltje of om te sparen: Een vakantiejob moet leuk én veilig zijn. Wij hebben onderzocht dat 41,6 procent geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Een vakantiejob is voor veel jongeren het eerste stapje op de arbeidsmarkt. Dan kun je nog niet verwachten dat ze al weten wat wel en niet mag”. Zo mag je pas kranten bezorgen vanaf je 15e en pas na 06:00 uur, mag je tot je 18e niet met giftige stoffen en op lawaaierige plekken werken en tot je vanaf je 16e in de bouw mag werken zolang er toezicht is van een ervaren collega!"

Meld onverantwoorde situaties

Alle informatie over minimumlonen en andere regels zijn te vinden op www.mijn-vakantiewerk.nl. Klopt het niet? Dan moet je kun je het ons daar laten weten!

Wat gebeurt er met meldingen?

Elke vakantiekracht die zich bij het CNV meldt krijgt advies over hoe hij of zij kan omgaan met situatie. Afhankelijk van de situatie en de wensen van de jongere kan CNV Vakmensen de werkgever aanspreken op misstanden. Ook worden missstanden gedeeld met de Inspectie SZW (arbeidsinspectie), die hier nader onderzoek naar kan doen. Eerder deze week deed het CNV al een oproep op de politiek om het budget voor de Inspectie SZW te vergroten. “Als de inspectie slechts 3,5 procent van de bedrijven kan controleren, wijzen wij ze graag de slechtste jongetjes van de klas aan” aldus Eski en Fortuin.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid