Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen: regionale impuls werkgelegenheid noodzakelijk

Transitiefonds Vakmanschap en Innovatie

CNV Vakmensen roept de overheid op een nieuw fonds op te richten: het Transitiefonds Vakmanschap en Innovatie. De bond stelt verder voor om regionale platforms op te richten waarin impulsen worden gegeven op het gebied van werkgelegenheid, inzet van (bestaand) vakmanschap en verkenning van bruikbare, vernieuwende initiatieven. De financiering van de regionale platforms loopt vervolgens via het nieuw op te richten Transitiefonds Vakmanschap en Innovatie (TVI). 

Breed transitiefonds

De basis van het transitiefonds is breed: financiering vanuit overheid en sociale partners. Gelden komen beschikbaar vanuit overheid (onderwijs en uwv) en sociale partners (cao’s, ontwikkel- en scholingsfondsen). Vice-voorzitter Piet Fortuin: “ Zo slaan we de handen ineen. Via de ontwikkel- en scholingsfondsen kunnen we mensen op weg helpen naar een nieuwe baan. Jezelf permanent ontwikkelen zorgt ervoor dat je inzetbaar bent op vele terreinen. Daarmee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. En kun je bestaand vakmanschap gebruiken op een nieuwe manier”. 

Groningen

De regionale platforms stimuleren structurele veranderingen in die gebieden van Nederland waar de klappen het hardst vallen. Op het gebied van werkgelegenheid, leegloop van bedrijven, inkrimping van voorzieningen, etc. Te denken valt aan Noordoost Groningen waar mensen zowel door het faillissement van aluminiumbedrijf Aldel als ook de aardbevingen door gaswinning dubbel getroffen worden. “Dan is er wat mij betreft sprake van extra publieke verantwoordelijkheid en zal het transitiefonds de noodzakelijke veranderingen financieren”, aldus Piet Fortuin.

Regionalisering

“Naast investeren in Topsectoren moet een tweede, belangrijke impuls aan werkgelegenheid komen vanuit de regio zelf. Hierbij krijg je maatwerk en kunnen mensen van onderaf hun initiatieven kenbaar maken. Bij CNV Vakmensen willen we dit faciliteren en daar waar behoefte is, onze expertise inbrengen. Ik zeg niet dat vanuit de Topsectoren dat nu niet gebeurt, maar nog wel te weinig. De trend is regionalisering en we zullen ook op het gebied van werkgelegenheid daarmee aan de slag moeten” aldus Piet Fortuin. 

Vakmanschap en innovatie
De naam van het transitiefonds (Vakmanschap en Innovatie) geeft ook richting aan van de ambities van CNV Vakmensen. Het vakmanschap van werknemers biedt perspectief voor nieuwe werkwijzen en creatieve innovaties in de sectoren vervoer, bouw, voeding en industrie. Bestaande kennis en kunde moeten niet verloren gaan, maar ingezet worden bij vernieuwing van regionale bedrijvigheid. Zo worden kansarme regio’s klaargestoomd voor de toekomst. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid