Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen presenteert Tata eisenpakket voor tranformatie

CNV Vakmensen stuurt de directie van Tata Steel in IJmuiden een eisenpakket voor de transformatie van het bedrijf. Er mogen geen banen verloren gaan bij de ingrijpende reorganisatie die de concernleiding voor ogen staat.

“Nederland heeft telkens hinder van de slechte prestaties van Tata in het Verenigd Koninkrijk. Tata Steel moet de problemen oplossen, daar waar ze ook daadwerkelijk zijn”, stelt bestuurder Peter Böeseken van CNV Vakmensen vastberaden.

Verontwaardigd

In twee bepalende ledenvergaderingen vandaag, 12 december, liet de leden overduidelijk blijken zeer verontwaardigd te zijn over de voorgenomen ingrepen die mogelijk 1.600 banen zou kosten in de Nederlandse vestigingen. “Wij hebben een werkgelegenheidspact met Tata Steel, dat nog bijna twee jaar geldig is”, onderstreept Böeseken. “Daaraan gaan we de werkgever sowieso houden.”

Goed plan nodig

Volgens de onderhandelaar weet Tata Steel het voornemen tot ingrijpende reorganisatie tot op heden nog steeds niet te onderbouwen met een steekhoudend plan. “Het is louter korte termijn-denken wat ik voorbij zie komen. Daarmee leg je geen fundament voor de toekomst van de onderneming én voor de werkgelegenheid. Wat Tata Steel hoort te doen is juist te investeren in die plekken waar het nodig is, onder andere in het Verenigd Koninkrijk. Zodat die locaties weer winstgevend kunnen produceren in plaats van het verliesgevende resultaat van nu. Verlies waarvoor het behoorlijk presterende Tata Nederland steeds maar weer de rekening betaalt.”

Massaontslag niet de oplossing

Overigens ontkent CNV Vakmensen niet dat ook in Nederland de staalproductie lijdt onder tegenvallende resultaten vanwege uitblijvende vraag van bijvoorbeeld de auto-industrie. “Natuurlijk moeten we samen studeren op oplossingen om de onderneming weerbaarder te maken. Maar een massaontslag als dit kan daarvoor niet de oplossing zijn.”

Acties mogelijk

Het eisenpakket dat de vakbond nu presenteert stuurt aan op onderhandelingen over een eerlijke en reële oplossing van de ontstane problemen. “Het werkgelegenheidspact is daarvan het onwrikbare vertrekpunt”, aldus Böeseken. “Als Tata Steel niet wil onderhandelen dan volgt een ultimatum en komen er acties, zoveel is wel zeker. Onze leden staan daarvoor al in de startblokken.”

Rokende schoorstenen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

Als lid krijg je:

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting