Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen overweegt juridische stappen tegen valse doorstart Tuunte

Vakbond CNV Vakmensen overweegt juridische stappen tegen de eigenaren van de doorgestarte modeketen Tuunte. Vandaag werd bekend dat de voormalige eigenaren van de failliete onderneming een doorstart maken en daarbij oudere medewerkers op straat zetten. De vakbond vraagt zich af of deze doorstart door de beugel kan, omdat werknemers op basis van leeftijd op straat zijn gezet. Ook is de ondernemingsraad niet betrokken bij de plannen.

Roos Rahimi van CNV Vakmensen zet grote vraagtekens bij de legitimiteit van de doorstart van Tuunte. "Op twee punten wringt het. Allereerst hoort de curator de ondernemingsraad te betrekken bij een doorstart. Bij Tuunte zijn medewerkers of de ondernemingsraad niet geïnformeerd of betrokken. De rechter heeft eerder in een soortgelijke zaak bepaald dat de curator werknemersvertegenwoordigers niet mag uitsluiten."

"Daarnaast is er sprake van willekeur bij het kiezen van medewerkers die mee mogen na de doorstart: oudere vaste werknemers staan bij Tuunte op straat. Het Europese Hof heeft onlangs uitspraken gedaan over faillissementen die gericht zijn op voortzetting van de onderneming. Wij denken op basis hiervan dat het regulier ontslagrecht geldt bij Tuunte", aldus Rahimi. "Dat betekent dat er bij de doorstart van Tuunte sprake is van leeftijdsdiscriminatie."

Pijn blijft

Rahimi wil snel duidelijkheid krijgen over de juridische kant van de doorstart van Tuunte. "We lossen daarmee het verdriet van de 250 medewerkers van Tuunte niet op, daar zijn we ons van bewust. Wel hopen we dat we hiermee aan de rem trekken bij groeiende groep ondernemers die hun bedrijf als een speeltje zien dat je keer op keer over de kop kunt laten gaan om je personeel te dumpen. Om werknemers te beschermen moeten de spelregels helder worden."

CNV Vakmensen zal naar aanleiding van de doorstart van Tuunte in overleg met haar leden plannen maken voor verdere stappen. Ook zal de vakbond de medewerkers die op straat staan begeleiden via Loopbaansupport Detailhandel.

Bericht eerder vandaag over de doorstart van Tuunte.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid