Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen: onderzoek Asscher over scholing werknemers broodnodig

CNV Vakmensen is verheugd met het initiatief* van minister Asscher van SZW om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om werkgevers te verplichten financieel bij te dragen aan de scholing van werknemers.

Voorzitter Piet Fortuin: “Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie. Dat werknemers nu niet voorbereid zijn op het effect van robotisering op hun loopbaan wordt steeds vaker pijnlijk duidelijk. Bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven waar 800 mannen en vrouwen hun baan dreigen te verliezen door verplaatsing van werk naar de geautomatiseerde derde maasvlakte. Het is broodnodig dat Nederlandse werknemers de middelen krijgen om zichzelf voor te bereiden op deze veranderingen”.

Geen Nostradamus

CNV Vakmensen pleitte bij de aankondiging** van haar fusie vorige maand voor een jaarlijks scholingsbudget voor elke werknemer ter hoogte van één maandsalaris. Fortuin: “Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te zien dat robotisering, maar ook nanotechnologie en 3D-printen in de toekomst effect zal hebben op het werk dat we nog zelf doen. We doen in Nederland proeven met zelfrijdende vrachtwagens, moderne volledig geautomatiseerde distributiecentra springen als paddenstoelen uit de grond en in de bouw en maakindustrie is steeds meer mogelijk met 3D-printen.” Volgens CNV Vakmensen zijn werknemers nog te vaak afhankelijk van de instemming van hun werkgever voor budget en opleidingskeuze of worden zij geconfronteerd met de bureaucratie van scholingsfondsen. “Dat moét snel veranderen. Daarom pleiten onze honderd onderhandelaars dit jaar in de vijfhonderd cao’s die wij afsluiten voor individuele scholingsbudgetten voor iedereen die in Nederland werkt”, aldus Fortuin.

Dringende oproep aan werkgevers

CNV Vakmensen doet een dringende oproep aan werkgevers om scholing van werknemers tot prioriteit te maken en zich niet langer verschuilen achter bestaande scholingsfondsen. Daarin schaart zij zich achter de redenering van de minister dat investeren in scholing van werknemers in het directe belang van de Nederlandse werkgelegenheid en dus de economie is. Fortuin: “Je kunt je als werkgever niet langer verbazen over de fantastische lasrobot die je hebt aangeschaft, zonder je te bekommeren om de lasser met jarenlange ervaring die buitenspel komt te staan. Investeren in technologie vraagt om investeren in mensen.”


Achtergrondinformatie:
* Artikel minister Asscher
** Aankondiging fusie CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid