Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Metaalacties succes, hardere acties volgen

Vandaag hebben 4500 stakers uit de metaalsector in Rotterdam, Eindhoven en Zwolle het werk neergelegd. Bij bedrijven zoals Nedcar en Scania is de productie neergelegd.

In de eerste vijf weken hebben in totaal tot nu toe 13.000 man gestaakt. CNV Vakmensen vice-voorzitter Piet Fortuin: “Deze eerste acties zijn een succes. En dit is nog maar het begin. De acties in de metaalsector zullen in september verder gaan. Werkgevers kunnen dan rekening houden met meer acties en hardere actievormen”.

CNV Voorzitter Maurice Limmen sprak de stakers voor een betere cao in de metaalsector in Rotterdam toe: ‘Stakers staan voor het belang van alle werknemers. Want zij voeren actie voor een goede cao voor iedereen. Juist daarom is het schandalig dat in de metaalsector steeds meer stakers worden geïntimideerd.' Limmen keert zich tegen het voorstel van werkgevers om bedrijven te kunnen laten afwijken van loonsverhogingen uit de cao: 'Als je een cao hebt met een fatsoenlijke loonsverhoging dan moeten werkgevers daar vervolgens met hun tengels vanaf blijven. Dan is het: afspraak is afspraak.'

De onderhandelingen voor de cao in de metalektro liepen dit voorjaar stuk na lange onderhandelingen. Werknemers willen naast een hoger loon ook meer zeggenschap over scholing en werktijden. Aan de acties vandaag namen werknemers van onder andere VDL, Nedcar, DAF Trucks, Cofely, BAM Techniek, Croon, Kone, Volvo en tientallen andere bedrijven deel.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid