Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen legt zich niet neer bij inperking stakingsrecht

CNV Vakmensen reageert verbaasd op het verbod dat de rechtbank in Maastricht heeft opgelegd op de aangekondigde staking bij VDL NedCar in Born. “Wij leggen hier ons niet zomaar bij neer”, zegt Joost van Egmond, actieleider bij CNV Vakmensen. “We zullen de uitspraak goed bestuderen en zeker de mogelijkheden onderzoeken van een bodemprocedure. Want dit is in feite een inperking van het stakingsrecht.”

De aangekondigde staking bij VDL NedCar is dan weliswaar verboden, maar de acties bij andere bedrijven gaan morgen en vrijdag gewoon door. “We verwachten duizenden metaalwerknemers op de verschillende actielocaties in Nederland.”

Lees hier het bericht over de acties op donderdag en vrijdag >

Verantwoordelijkheid nemen

CNV Vakmensen betreurt het dat een rechtszaak als deze kennelijk nodig wordt geacht. Van Egmond: “Uiteindelijk gaat het ons allemaal natuurlijk om een goede cao voor 150.000 werknemers in de metalektro. Het wordt hoog tijd dat de FME zijn verantwoordelijkheid neemt en eindelijk eens echt luistert naar wat de werknemers – en ook heel veel werkgevers trouwens – graag willen: zo snel mogelijk een nieuwe cao, die ook in het belang van werknemers is. Ook VDL Nedcar moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn invloed gebruiken richting de FME. Met de boodschap dat men nu eindelijk eens inhoudelijk stappen vooruit zet, in plaats van achteruit.”

Belangen van werknemers

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer zeggenschap voor werknemers op verschillende fronten, zoals ontwikkeling, scholing en werktijden, respect voor elke levensfase, gelijke rechten voor alle werknemers en een eerlijke verdeling van de winst, met daarbij een goede loonsverhoging. Loes Bezemer-Videler, onderhandelaar bij CNV Vakmensen: “We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben. Het is van belang dat de FME nu eindelijk ook eens oog gaat hebben voor de werknemersbelangen en inziet dat je moet investeren in werknemers om toekomstbestendig te kunnen zijn.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid