Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Wij komen op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen
Nieuws

CNV Vakmensen lanceert jongerenplatform NEXTNOW

Informatiebron, vraagbaak en adviseur. Met het jongerenplatform ‘NEXTNOW’, dat vandaag wordt gelanceerd, wil vakbond CNV Vakmensen jongeren op weg helpen in de eerste fase van hun loopbaan. “Tijdens gastlessen op scholen merken we dat jongeren met allerlei vragen zitten”, zegt Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen. “Over hoe ze moeten solliciteren, wat ze gaan verdienen, wat er in een contract moet staan, welke rechten ze hebben. Als vakbond hebben we veel kennis op dat gebied. Met NEXTNOW willen we jongeren informeren en adviseren, zodat ze straks goed gewapend de arbeidsmarkt op gaan.”

Uit een internet-peiling die de bond hield onder ruim 1.000 jongeren (in de leeftijd 16-27 jaar) blijkt bijvoorbeeld dat de meesten geen flauw idee hebben van het minimumloon dat voor hun leeftijd geldt. “En als ze er een slag naar moeten slaan, zitten ze er meestal naast. Aan de verkeerde kant, welteverstaan”, zegt Fortuin.

Te rooskleurig beeld van minimumloon

Van de respondenten zegt slechts 7 procent te weten wat het minimumloon is. De rest denkt het ongeveer te weten (55 procent) of heeft geen flauw idee (38 procent). Op de vraag wat het bruto minimum-uurloon voor een 18-jarige is, geeft slechts 17 procent het juiste antwoord (3,96 euro). Maar liefst 80 procent denkt dat het uurloon hoger ligt en kiest voor 4,57 euro (34 procent), 5,35 euro (37 procent) of zelfs 7,44 euro (10 procent).

“Jongeren die we met die uitkomst hebben geconfronteerd, schrikken zich rot”, zegt Anouk Zwager van NEXTNOW. “Ze verwachten écht niet dat het minimumloon zo laag is en vinden het duidelijk te weinig. Je ziet de jongeren ook meteen denken hoe lang zij dan moeten werken om een bepaalde aankoop te doen. Het is goed om ze daarvan bewust te maken. Daarnaast, als je niet weet wat het minimumloon is, weet je ook niet of jouw loon klopt. Het zou mooi zijn als we jongeren verder kunnen helpen, niet alleen door informatie te verstrekken, maar ook door als vakbond op te treden als blijkt dat bijvoorbeeld het salaris niet klopt.”

NEXTNOW

Het initiatief voor het jongerenplatform komt voort uit ervaringen die CNV Vakmensen in de afgelopen jaren heeft opgedaan tijdens gastlessen en workshops op roc’s en mbo-opleidingen. “We verzorgen elk jaar meer dan duizend gastlessen. Jongeren merken op zo’n moment dat wij veel kennis hebben van de arbeidsmarkt, waar zij hun voordeel mee kunnen doen”, zegt Fortuin. “Dat waarderen ze, en dat blijkt ook wel als je naar onze ledengroei kijkt: we hebben inmiddels meer dan 22.000 leden in de leeftijd tot 27 jaar. Met NEXTNOW geven we daar een gezicht aan.”

Maar het platform is uitdrukkelijk niet alleen bedoeld voor leden van CNV Vakmensen, zegt Anouk. “We zijn er voor alle jongeren die op zoek zijn naar informatie over werk, stage, bijbaan of studie. We zorgen voor actuele info, geven tips, plaatsen filmpjes en geven antwoord op vragen. Ik hoop echt dat NEXTNOW voor veel jongeren een plek wordt waar jongeren zich goed kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt.”

Meer info:
•    NEXTNOW >
•    Hoe denken jongeren over het minimumloon? Bekijk het filmpje >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid