Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

"Verdringing van werk, door niet-gekwalificeerde bijbeuners"

CNV Vakmensen is zeer kritisch over de nieuwe taxidienst UberPOP, die vandaag in Amsterdam is gelanceerd. "Dit is regelrechte verdringing van werkgelegenheid, door mensen die het vooral als leuke bijverdienste zien en die niet zijn gekwalificeerd om als taxichauffeur te werken", vindt Mirjam Pieters, vakbondsbestuurder van CNV Vakmensen.

UberPOP is vandaag een nieuwe taxidienst gestart in Amsterdam en wil die mogelijk uitbreiden naar andere steden. Het gaat om een commercieel bedrijf, dat particulieren wil inzetten om met hun eigen auto klanten te vervoeren. Omdat de ritprijs ongeveer de helft bedraagt van een normale taxirit, voorziet Pieters grote gevolgen voor de werkgelegenheid in de taxibranche. "Dit gaat veel onrust geven, wij zijn hier als vakbond absoluut niet gelukkig mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kwaliteit, de veiligheid en de aansprakelijkheid? Bij UberPOP weten klanten niet bij wie ze in de auto stappen, hoe ze rijden en hoe het bij een ongeval zit met de aansprakelijkheid. De chauffeurs zijn bijbeuners, die geen taxipas hebben en niet zijn opgeleid om dit werk te doen. Ik vind het nogal dubieus allemaal. En hoe zit het bijvoorbeeld als een klant een ritje naar Schiphol wil? Gaat UberPOP dan over de taxibaan en op een taxistandplaats staan? Dan zijn de rapen gaar, vrees ik."

Werkgelegenheid onder druk

Pieters wijst ook op de commotie die het initiatief van UberPOP heeft veroorzaakt in andere Europese steden. "Dit moeten we in Nederland niet willen. De werkgelegenheid in de taxibranche staat momenteel al zwaar onder druk, bijvoorbeeld ook vanwege gemeenten die bij aanbestedingen steeds vaker eisen dat taxibedrijven een percentage werklozen in dienst nemen. Dat klinkt heel mooi, maar in een krimpende markt werkt dat natuurlijk helemaal niet. Het gaat ten koste van het werk van anderen, die vervolgens weer in de kaartenbak van de WW en de bijstand terechtkomen. Het is vooral rondpompen van mensen."


Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid