Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen koerst op goed sociaal plan in Venlo

CNV Vakmensen koerst op “Océ-waardig” sociaal plan bij de printerproducent in Venlo.

De aankondiging van printerproducent Océ in Venlo dat mogelijk 200 arbeidsplaatsen zullen vervallen is hard aangekomen bij de mensen in Venlo én bij vakbond CNV Vakmensen. “Wij wisten dat moedermaatschappij Canon wilde bezuinigen, maar ik hoopte dat de ingreep geringer zou zijn”, reageert bestuurder Rene Jongen van CNV Vakmensen.

Kyosei

Hij gaat er de komende weken op sturen dat Océ voor z’n werknemers een sociaal plan optuigt dat in balans is met de Japanse vertrekpunten in bedrijfsfilosofie binnen het concern. “‘Alle mensen, ongeacht ras, geloof of cultuur, leven en werken samen in harmonie voor het algemeen belang.’ Dat is de vertaling van de bedrijfsfilosofie ‘Kyosei’ bij moederbedrijf Canon”, aldus Jongen. “Dat verbiedt een onderneming natuurlijk niet iets te doen om een fors verlies in de afgelopen jaren te stuiten. Maar zo’n bedrijfsstatement schept wat CNV Vakmensen betreft wel de verplichting om van de mensen dan op een nette manier afscheid te nemen. Daar hoort financiële genoegdoening bij, maar ook begeleiding van werk naar werk, extra ruime opzegtermijnen en employability-kansen.”

Somber beeld

Rene Jongen zegt het verder een duister teken aan de wand te vinden dat de grote printerproducent zo diep ingrijpt op de vestiging in Venlo, waar research en development en productie zijn gehuisvest. “Ik krijg de indruk dat de onderzoeksafdeling niet wordt gespaard bij deze reorganisatie. Als je inkrimpt op R&D versmal je mijns inziens ook de voorsprong die je hebt of wilt uitbouwen op concurrenten. Dat schetst een somber beeld voor de toekomst. Mede daarom is een goed sociaal plan van groot belang.”

CNV Vakmensen begint in het eerste kwartaal van 2019 de onderhandelingen over een sociaal plan.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid