Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen introduceert Vakantiegeld-calculator

Ruim 10.000 werknemers hebben afgelopen periode de 'Vakantiegeld-calculator' geraadpleegd van CNV Vakmensen. Met de calculator kunnen ze - zodra ze hun loonstrook binnen hebben - zelf eenvoudig nagaan of het vakantiegeld klopt.

"Veel mensen kijken rond deze tijd uit naar hun vakantiegeld. Het is een flink bedrag, je wilt graag weten of het allemaal klopt. De calculator kan daarbij helpen", zegt Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Vakmensen.

Vakantiegeld

Vakantiegeld wordt in mei of juni uitgekeerd en is in de regel 8 procent van het brutosalaris. In sommige sectoren geldt een afwijkend percentage: timmerindustrie (8,25 procent), open teelten (8,25 procent), glastuinbouw (8,33 procent). Het bruto-vakantiegeld hoort op de loonstrook te staan. "Als dat bedrag afwijkt van de calculator, moet je actie ondernemen", zegt Van Wijngaarden. "Dat is dan trouwens vaak ook een signaal dat er meer mis is met het loonstrookje."

Bewust

Volgens Van Wijngaarden gaan werknemers er vaak te snel vanuit dat het loonstrookje wel klopt. "Ze zien een ingewikkelde cijferbrij en denken: het zal wel goed zijn. Maar uit ervaring met looncontroles weten we dat er in zo'n 6 procent van de gevallen ergens iets misgaat. Het hoeft niet altijd ingrijpend te zijn, maar toch. Met de calculator willen we werknemers er ook bewust van maken dat ze zelf goed moeten blijven opletten. Bij twijfel kunnen ze onze specialisten inschakelen om het nog eens te controleren."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid