Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Jij bent de baas over je eigen loopbaan
Nieuws

CNV introduceert James Leerrekening: persoonlijk ontwikkelingsbudget voor werknemer

“Het mooiste aan dit initiatief? In veel gevallen is het geld er al, in de vorm van adv, vakantie-uren of andere verkoopbare elementen in de cao.” Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen ziet voordelen voor werknemers én werkgevers. De CNV-vakbeweging introduceert de James Leerrekening: “We willen werknemers de kans bieden om - sneller dan nu - een eigen ontwikkelingsbudget op te bouwen. Fiscaalvriendelijk, want de werkgever haalt het saldo uit het brutoloon.”

De James Leerrekening is bedoeld als individuele rekening waar een persoonsgebonden budget op staat. Dat budget kan de werknemer inzetten voor verdere ontwikkeling van zijn vaardigheden. Vaardigheden voor een nieuwe functie binnen de huidige werkomgeving; maar het kan ook gaan om omscholing ten gunste van een nieuwe baan elders.

Ontwikkeling centraal

Voorzitter Fortuin: “In veel cao’s is al een mogelijkheid voor scholing of persoonlijk budget voor werknemers. Dit mede dankzij CNV Vakmensen, dat ontwikkeling van werknemers als kernthema ziet in de collectieve arbeidsvoorwaarden. Maar vaak zijn dat scholingsfondsen voor het hele bedrijf of voor afdeling X of Y. Deze James Leerrekening is juist verbonden aan de individuele werknemer. Hij of zij zit zelf aan het stuur bij het volgen van de persoonlijke ontwikkelkoers. Die koers bepalen en de zeggenschap over starten, stoppen, vertragen of versnellen, het zit allemaal bij de werknemer. Dat is het mooie aan deze opzet.”

Stuwmeren

De James Leerrekening biedt nog een buitenkans, voor werkgevers. Fortuin: “Voor werkgevers ligt dat voordeel in het feit dat personeel overtollig verlof hiervoor kan inzetten. Vakantiedagen die nooit worden opgenomen. Want druk, druk, druk! Maar het zijn vakantiedagen die nu vaak alsmaar blijven staan. Het argument van de werknemer is meestal: weet je wat uitbetalen aan extra belasting kost?!? Die stuwmeren aan vakantiedagen, zoals ze vaak worden genoemd, vloeien op deze manier dus heel nuttig leeg. Ze verdwijnen van de balans, waardoor de winst/verliesrekening van de onderneming florissanter wordt.”

Met de James Leerrekening mogen werknemers bovenwettelijk verlof en adv, maar ook andere elementen uit de cao, à la carte inzetten voor scholing en ontwikkeling. Omdat het uit het brutoloon wordt genomen is de opbrengst netto en maximaal. Die is veel groter dan het laten uitbetalen van niet-genoten verlof. Dat laatste wordt inderdaad extra belast door de overheid.

Sneller resultaat

Het benodigde budget voor opleiding of cursus is door het bruto/netto-voordeel van de leerrekening veel sneller bereikt. Gunstig voor de werknemer die snel aan de slag wil met zijn verdere carrière. Dit hogere tempo en de betere bereikbaarheid van een opleiding kan ook de werkgever voordelen bieden. Werknemers zijn sneller bereid zich bij te scholen omdat route en einddoel zichtbaarder worden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid