Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen houdt Tata Steel aan werkgelegenheidspact

“Tata Steel zit vast aan het werkgelegenheidspact dat wij als vakbonden met het concern sloten. Dat houdt in dat er 5 jaar lang geen gedwongen ontslagen zullen zijn in Nederland.”

Bestuurder Peter Boëseken van CNV Vakmensen zet het accent alvast maar stevig neer. Hij verlangt op afzienbare tijd het businessplan van Tata. “De gegevens die nu via de centrale ondernemingsraad van Tata naar buiten komen wijzen op een uiterst onzekere toekomst. Ons pact is daar een uitzondering op, en daar zullen we het bedrijf zeker aan houden.”

Onzekere toekomst

De ondernemingsraad van de staalgigant kwam vrijdag 20 oktober met een verklaring over de mogelijke gevolgen voor een fusie tussen Tata Steel en het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp. Boëseken: “Alles wijst op een onzekere toekomst. En daarnaast blijkt nu toch dat het aantal banen dat op de tocht staat fors is. Forser dan aanvankelijk aangegeven. Wat me vooral ook zorgen baart is het gegeven dat schulden van de totale joint venture ook op de Nederlandse balans van Tata/Thyssen – of hoe het geheel ook mag gaan heten - kan gaan drukken.

En dat terwijl met de onderneming is afgesproken dat het bedrijf zou profiteren van bedrijfswinsten vóórdat aandeelhouders hun deel zouden krijgen. Die afspraak geldt al jaren. Noodzakelijke investeringen kunnen langs die weg worden uitgevoerd. Dat is goed voor het bedrijf, en dus voor de werkgelegenheid op langere termijn. De bevindingen van de ondernemingsraad trekken een streep door dat alles. Sterker nog, het wijst sterk op vertrek van werkgelegenheid naar lagelonen-omgeving. Nogmaals, wij stellen opnieuw: het werkgelegenheidspact geldt. Tenminste 5 jaar.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid