Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen hoopt op goede overnamekandidaat AC Hartman

“Een goede overnamekandidaat, eentje zónder lijken in de kast, dát zou mooi zijn.” Zo reageert bestuurder Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen op het vanochtend aangekondigd faillissement van tomaten- en paprikateler AC Hartman in Sexbierum. Ruim 70 werknemers in vaste dienst verliezen daarmee hun baan.

“Voor ruim 70 mensen dreigt een heel naar einde van 2019.” Zo vat bestuurder Sijtze de Bruine de dramatische ontwikkeling in Sexbierum samen. Volgens hem ook een niet geheel logische ontwikkeling.

Solide

De Bruine refereert daarmee aan de prima positie die de biologische teler in het tegen de Waddendijk aan liggende Friese dorp eigenlijk heeft. Een grote afnemer als Albert Heijn is bijvoorbeeld een solide basis. En met de lijken in de kast doelt hij op de ondermijnende invloeden van de Belgische moedermaatschappij TFFG.

“Toch niet zo solide”, zo concludeert Sijtze de Bruine nu, na een tumultueus jaar waarin in AC Hartman heeft verkeerd. “Begin dit jaar wisten we als vakbond en werkgever in goede samenwerking nog een forse reorganisatie bij Hartman om te zetten in eentje van geringere omvang. Met daarbij een forse investering in opleiding en omscholing. Maar voor de zomervakantie bleek de balans bij de Belgische moedermaatschappij The Fruit Farm Group (sinds 2017) ineens zware verliezen te kennen. Geruchten die er destijds waren werden bezworen, maar hebben nu dan toch geleid tot de definitieve ondergang. TFFG heeft voor AC Hartman het faillissement aangevraagd.”

Zuur

De Bruine onderstreept dat een eventueel faillissement heel zuur zou zijn voor de werknemers. “AC Hartman bepaalt in hoge mate de werkgelegenheid rondom Sexbierum. En bij een faillissement schiet er niets over voor de werknemers. Daarom zal CNV Vakmensen opnieuw – net als in december 2018 - nauwkeurig bezien of zo’n mega-ingreep correct of zelfs nodig is. Het bedrijf verkondigt zelf vandaag dat er meerdere belangstellenden zich hebben gemeld voor overname. Dat zou mooi zijn, omdat het bedrijf dat verdient. Maar dan moet ook worden voorkomen dat de werknemers met lege handen blijven zitten. Zo’n doorstart moet voor hen dan toch ook rimpelloos gaan.”

Cao Glastuinbouw

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting