Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen helpt mensen met WW-gat

140.000 werknemers die tussen 1 juli 2015 en 1 december 2016 een WW-uitkering ontvingen, hebben door fouten in het dagloonbesluit een WW-gat opgelopen. Het UWV maakt zich op voor een grote compensatie-actie in 2017, waarvan ze de uitvoering ‘erg kwetsbaar’ noemt. Zolang het UWV niet met de werknemers communiceert, neemt CNV Vakmensen het initiatief om de doelgroep te informeren. Voorzitter Piet Fortuin: ”Met name starters en flexwerkers zijn door het oude dagloonbesluit onterecht onder het bijstandsniveau gekomen. Via twee tools die wij hebben ontwikkeld kun je zelf nagaan of je in aanmerking komt voor een herberekening en compensatie.”

2500 euro

Vanaf 1 juli 2015 werden maanden waarin er géén inkomen was opeens meegenomen in de berekening van de WW. Dat betekende dat starters en flexwerkers opeens een lagere uitkering kregen. In totaal scheelt dit al snel 2500 euro. CNV Vakmensen heeft de verandering ontdekt en direct actie ondernomen. “We hebben de minister van SZW gevraagd de onrechtvaardige regels terug te draaien. De minister heeft in augustus 2015 toegegeven dat de nieuwe regels onrechtvaardig zijn en de regels gerepareerd”, aldus Fortuin. Vanaf 1 december 2016 worden de maanden waarin helemaal geen loon is ontvangen niet meer meegerekend. Voor een grote groep mensen die onder het oude dagloonbesluit vielen komt er ook een  financiële compensatie”.

Veel vragen en onzekerheid

CNV Vakmensen maakt zich zorgen over de uitvoering van de compensatie. Zo stelde het UWV in een brief (d.d. 25 mei) aan de minister dat ‘Een eenmalige betaling voor een dusdanig grote groep, ongeveer 140.000 personen, op basis van specifieke en zeer complexe selectiecriteria, heeft UWV niet eerder aan de hand gehad’ en ‘de uitvoering van deze regeling gepaard gaat met de nodige risico's, onzekerheden en onrechtmatigheden’. Fortuin: “Uit de vele vragen die we hierover kregen, bleek dat men niet weet waar men aan toe is. Wij willen deze 140.000 mensen in een vroeg stadium informeren of zij in aanmerking komen voor herberekening en compensatie. Onze leden kunnen bij twijfel gebruik maken van onze deskundigen. Zo voorkomende dat deze mensen twee keer het nakijken hebben”.

Bekijk of je in aanmerking komt voor een herberekening. Check de tools op www.cnvvakmensen.nl/ww

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid