Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen eist eerlijk sociaal plan van Alewijnse Noord

Elektrotechnisch en maritiem bedrijf Alewijnse Noord in Drachten krijgt van CNV Vakmensen een ultimatum gepresenteerd: ofwel de directie gaat met de bond open en eerlijk overleggen over een reorganisatie en bijbehorend sociaal plan, of het werk wordt neergelegd.

“Alewijnse Noord probeert op slinkse wijze een reorganisatie er door te krijgen, zonder overleg met vakbonden. Personeel en vakbonden worden moedwillig monddood gemaakt”, vat bestuurder Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen de kern van de zaak samen.

Alewijnse Noord wil 19 werknemers ontslaan om een beter economisch perspectief te houden. De nautische en maritieme sector, waarin de onderneming actief is, staat zwaar onder druk.

Uitsluiten

Bestuurder Sijtze de Bruine: “Dat zijn op zich legitieme argumenten. Daarentegen, niet legitiem is dat Alewijnse niet met ons als vakbond wil overleggen over de voorwaarden waaronder het arbeidscontract met deze mensen wordt beëindigd. Dit onder het mom dat het aantal ontslagen niet verplicht om met vakbonden in overleg te treden. De ondernemingsraad (or), waarmee de directie wel overlegd, wordt echter onder het mom van geheimhoudingsplicht onder druk gezet.

Woensdag 28 juni, is opnieuw achter gesloten deuren met de or onderhandeld. De or kan daardoor de voorstellen niet extern laten toetsen op redelijkheid en wenselijkheid. Op deze wijze drukt de directie een sociaal plan door - niet voor het eerst overigens – dat werknemers zonder twijfel te kort zal doen. Daaraan stellen wij donderdag met dit ultimatum paal en perk.”

Alewijnse krijgt met dit ultimatum nog kort de tijd om de vakbond alsnog uit te nodigen voor onderhandelingen over het sociaal plan. Mocht aan die eisen niet worden voldaan dan zijn werkonderbrekingen het volgende station.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid