Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen boos over weigering DSM WW-reparatie

“De blokkade van DSM om een handtekening te zetten onder reparatieafspraken voor een 3e WW-jaar treft werknemers onnodig.” Bestuurder Ron Smeets van CNV Vakmensen sluit om die reden vergaande boosheid onder zijn leden niet uit, nu de chemiereus dwars ligt voor de reparatie van de werkloosheidsuitkeringsrechten van werknemers. Alles is daarvoor in gereedheid, maar DSM wil niet tekenen.

“DSM wil niet op korte termijn met ons om tafel om de landelijk gemaakte afspraken over reparatie van de WW-uitkeringsrechten te bekrachtigen. Dat zijn notabene gestandaardiseerde afspraken”, aldus een verbolgen Ron Smeets van vakbond CNV Vakmensen.

In de knel

Die verbolgenheid komt voor uit het feit dat uitstel van de WW-reparatie alle medewerkers van DSM treft die hun baan kwijt raken. “En dat is bepaald niet denkbeeldig, want het reorganisatieprogramma Darwin van DSM is nog in volle gang. Hierdoor komen mensen dus onnodig in de knel”, stelt Smeets.

Smeets wil dat DSM zo snel mogelijk in actie komt. “Dan kunnen wij met dat resultaat naar de leden. Die moeten het goedkeuren, zij moeten immers ook meebetalen aan de WW-reparatie. En pas daarna kunnen we het geheel voordragen voor de algemeen verbindendverklaring. Elk uitstel nu verlengt de periode dat mensen niet in aanmerking kunnen komen voor een gerepareerde WW-uitkering. Kwalijk.”

Boos

Als de werkgever niet in actie wil komen is Smeets bang voor escalatie van de kwestie. “Dan zouden werknemers wel eens erg boos kunnen worden. Het is echt bizar dat DSM dit doet. Er is nota bene landelijke consensus over de WW-reparatie. Waarom zou je als bedrijf dan je eigen mensen dwars willen zitten en vasthouden aan een in 2015 gemaakte cao-afspraak? Toen wisten noch DSM, noch vakbonden dat er een tijdsklem op de reparatieaanvraag zou komen. Als je die termijn mist, dan is het helaas, pindakaas.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid