Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen bereikt akkoord over cao transport & logistiek

De aangezegde acties zijn vooralsnog opgeschort. CNV Vakmensen bereikte zaterdag 22 april alsnog een onderhandelingsresultaat met werkgeverskoepel TLN en VVT in het beroepsgoederenvervoer. “Daarmee lijkt een belangrijke koppeling van twee cao’s, die van KNV en TLN, alsnog te lukken. Onze leden zullen zich binnenkort uitspreken over dit resultaat”, verklaart onderhandelaar Tjeerd Orie van CNV Vakmensen.

Een resultaat over vervlechting van beide cao’s in het beroepsgoederenvervoer lag er al sinds 8 maart. Maar dat was op basis van een eindbod van werkgeverskoepel TLN. Dat eindbod werd door de vakbondsleden, die vallen onder de KNV-cao. resoluut van de hand gewezen. Het verlies van extra vrije dagen voor oudere werknemers en de versobering van overwerktoeslagen was te fors. Ook onder TLN’ers was er onvrede.

Omdat werkgevers niet bereid leken tot nieuw overleg waren acties al in voorbereiding. Onder dreiging daarvan nodigden werkgevers de vakbonden zaterdag alsnog aan de onderhandelingstafel.

De werkgevers presenteerden op 8 maart een cao-eindbod voor de 140.000 werknemers in de transportsector. Twee cao’s worden samengevoegd: die van TLN en KNV. “Bij de laatste groep, met zo’n 40 bedrijven en in totaal 8.000 werknemers, zat de pijn”, zegt onderhandelaar Tjeerd Orie. “De KNV-cao kende een aantal sociale bepalingen. Denk aan extra vrije dagen en adv-dagen en aan vrijstellingen voor nachtwerk en overwerk voor oudere werknemers. Die regelingen dreigden ze kwijt te raken. Vooral de oudere werknemers, die jarenlang keihard hebben gewerkt, werden met het eindbod in de kou gezet.”

Tjeerd Orie: “Met de vannacht bereikte overeenstemming hebben we van dat leed uit het eindbod veel kunnen weghalen. Maar niet alles. Toch is dit resultaat zoveel beter dat CNV Vakmensen het met vertrouwen wil voorleggen aan de leden. Dat gaat de komende weken gebeuren.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid