Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen bereidt actie voor in KLM-lounges Schiphol

De reizigers die business- en first class reizen bij de KLM lopen kans per aanstaande maandag wat minder ‘class’ te ondergaan in de ontvangst op Schiphol. CNV Vakmensen en collega-bonden bereiden acties voor in alle intercontinental businessclasslounges op Schiphol.

“We hebben KLM een ultimatum gesteld om af te zien van de voorgenomen uitwijzing van alle hospitality-agents naar cateraar Vermaat. Die mensen verliezen veel goede arbeidsvoorwaarden en mogelijk zelfs hun contract”, beargumenteert bestuurder Michiel Wallaard de forse inzet van CNV Vakmensen. 

Gastheren en -vrouwen naar Vermaat 

KLM wil de circa 30 KLM-loungegastheren en -vrouwen overdoen aan cateraar Vermaat. “Inderdaad een vermaard cateringbedrijf, maar wel met - naar verhouding - veel slechtere arbeidsvoorwaarden voor de mensen. Die raken hun winstdeling kwijt, hun voordelige KLM-reisvoorziening en wellicht zelfs hun baan op termijn omdat de nieuwe werkgever ze graag zal inruilen voor jongere en goedkopere werknemers”, zo schetst Michiel Wallaard de aard van het geschil tussen vakbonden en luchtvaartmaatschappij. Sinds september wordt al onderhandeld over deze kwestie.

Hooguit detacheren 

CNV Vakmensen verlangt van KLM dat deze de hospitality-agents in dienst houdt en hooguit detacheert bij de Vermaat Groep. Daarmee blijft de beloning op niveau, net als de pensioenregeling. Tevens wil CNV Vakmensen dat deze werknemers Schiphol houden als standplaats. Dit om te voorkomen dat de inlener de mensen wellicht ergens anders tewerkstelt waardoor het dienstverband ineens wel heel onaantrekkelijk wordt. “Dat soort wegpest-methoden zien we als vakbond helaas al te vaak. Niet per se bij Vermaat, maar we willen het gewoon uitsluiten”, aldus bestuurder Wallaard.

KLM krijgt tot zondagnacht middernacht de tijd om te reageren op het ultimatum. Wanneer niet wordt ingegaan op de bondseisen, dan zijn acties per maandag niet uit te sluiten.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid