Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen benadrukt belang verplichte pensioenopbouw

“Pensioensparen is voor iedereen van belang. En precies om die reden verlangt het CNV ook dat in een nieuwe pensioenstelsel zzp’ers worden verplicht geld in te leggen voor hun oudedagvoorziening.”

Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen reageert op de dinsdag 4 juli gepubliceerde onderzoekscijfers van vermogensbeheerder BlackRock. Die concludeert dat vorig jaar ruim de helft (52%) van de Nederlandse spaarders en beleggers niets opzij legt voor een goed pensioen. Een forse toename, want in 2015 was dat percentage nog 43%.

zzp'er duurder maken

Vooral omdat menig ondervraagde aangeeft dat hij/zij te weinig geld heeft om voor zijn pensioen te sparen komt de vakbondsvoorzitter als vanzelf op het pensioenthema van het CNV uit: “CNV Vakmensen pleit al geruime tijd voor een extra beloning van zzp’ers. Hun flexibele inzet verdient, juist vanwege die flexibiliteit, een hogere inhuurprijs. Daarmee vervalt het argument dat er geen geld overblijft voor een goede arbeidsongeschikheidsverzekering én een reële pensioenvoorziening. En dat voorkomt dat op termijn een groep van - nu nog - 1 miljoen zzp’ers als gepensioneerde een beroep doet op de AOW en de onvermijdelijke andere subsidiestromen omdat de AOW-uitkering alleen vrijwel zeker te kort zal schieten voor het dagelijks onderhoud.”

Preventie

Met een hogere beloning van zzp’ers, of het ombuigen van de huidige zelfstandigenaftrek naar een verplichte donatie in de persoonlijke pensioenpot, wil voorzitter Fortuin ook af van de oneerlijke (prijs)concurrentie op menig werkvloer. Zelfstandigen die zich voor bodemprijzen aanbieden en in die moordende concurrentie hun eigen pensioenvoorziening negeren maar daarmee ook vaste arbeidscontracten in een verkeerd daglicht zetten. “Het ogenschijnlijke prijsvoordeel van werkgevers komt straks genadeloos op de hele samenleving af. Vanuit publieke potten - belastingen dus - moeten we de tekorten die we nu laten ontstaan voor een groeiende groep afdekken. Een preventieve aanpak nu is zonder de meer de betere keuze.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid