Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

CNV start rechtszaken namens werknemers met slapend dienstverband

CNV Vakmensen start rechtszaken namens werknemers met een slapend dienstverband. “We voeren inmiddels al enkele maanden een campagne richting werkgevers om een einde te maken aan slapende dienstverbanden. We boeken gelukkig resultaten, we zien echt beweging, maar het gaat te langzaam”, vindt Charlotte te Pas, jurist bij CNV Vakmensen.

De kwestie van de naar schatting duizenden slapende dienstverbanden in Nederland moet zo snel mogelijk worden opgelost, vindt CNV Vakmensen. De campagne die de bond in februari startte, heeft inmiddels de eerste resultaten opgeleverd, zegt Te Pas. “We merken dat de campagne effect heeft. Meer werkgevers zijn bereid om slapende dienstverbanden te beëindigen en daarbij ook de transitievergoeding betalen. Voor 15 leden is dit inmiddels gelukt of zijn we in een afrondende fase. De hoogte van de transitievergoeding verschilt per persoon, onder meer afhankelijk van de duur van het dienstverband. Het gaat om bedragen tussen zo’n 5.000 en ruim 80.000 euro.”

Kwestie van goed werkgeverschap

Ook positief is dat schoonmaakbedrijf CSU heeft verklaard om geen nieuwe slapende dienstverbanden te laten ontstaan. Het schoonmaakbedrijf lost de situaties op die dit jaar zijn ontstaan. Op de oude kwesties beraadt het bedrijf zich nog. “Maar we merken dat veel werkgevers blijven treuzelen”, zegt Te Pas. “Wat natuurlijk niet helpt, is dat er aardig wat tijd zit tussen de al gepubliceerde compensatieregeling en de daadwerkelijke inwerkingtreding ervan in 2020. Werkgevers zullen het bedrag van de transitievergoeding moeten voorschieten. Dat argument gebruiken zij nu om op hun handen te blijven zitten. Onterecht, vinden wij, want het betekent dat werknemers nóg langer in het ongewisse blijven. Terwijl ze vaak al jaren in zo’n nare situatie zitten, met ziekte en uitkering. Vorige week is een van onze leden met een slapend dienstverband overleden. Hij heeft jaren tevergeefs gewacht op een nette beëindiging van zijn dienstverband. Ontzettend triest dat dit zo heeft moeten lopen.”

Voorschieten

Volgens de CNV-jurist kunnen vooral de grote werkgevers het bedrag van de transitievergoeding makkelijk voorschieten. “Het is gewoon een kwestie van goed werkgeverschap om op een fatsoenlijke manier afscheid van werknemers te nemen.”

Rechtszaken

CNV Vakmensen telt ongeveer 160 leden met een slapend dienstverband, ook wel een spookcontract genoemd. De bond heeft afgelopen maanden contact opgenomen met werkgevers om hen aan te sporen de slapende dienstverbanden te beëindigen. Nu dit moeizaam gaat en het nog te lang wachten is op een uitspraak van de Hoge Raad (de rechtbank in Limburg heeft hierom gevraagd), start de bond strategische rechtszaken namens werknemers die terminaal ziek zijn en werknemers die inmiddels bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. “Het gaat hier om twee voorbeelden waarbij de factor tijd een zeer dringende rol speelt. We willen over dit soort situaties met een spoedeisend karakter graag een uitspraak van de rechter”, zegt Te Pas.

Lees de verhalen:

  • Arjo Meijer (48) krijgt alsnog een transitievergoeding, na een spookcontract van bijna twee jaar. Lees zijn verhaal >
  • Jan Brinks (61) staat al bijna 44 jaar op de loonlijst van een bouwonderneming en wacht nog steeds op een oplossing. Lees zijn verhaal >

Achtergrond: wat is een slapend dienstverband?

Bij de slapende dienstverbanden gaat het om werknemers die langdurig ziek zijn geworden en niet meer aan het werk kunnen komen bij hun werkgever. Bijvoorbeeld vanwege een ernstige en uitzichtloze ziekte. In plaats van het dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen, houden veel werkgevers de zieke werknemers stilletjes in dienst (uiteraard zonder salaris te betalen, want na twee jaar ziekte hoeft dat niet meer). Door deze truc hoeven werkgevers niet de wettelijke transitievergoeding bij het einde van een dienstverband uit te keren. Gevolg is dat sinds de invoering van de transitievergoeding (in 2015) duizenden slapende dienstverbanden ontstaan. Een lastige situatie: werknemers kunnen hun werkgever niet dwingen om het contract te beëindigen. In de afgelopen maanden zijn er meerdere rechtszaken geweest, met wisselende uitkomst.

Volgens CNV Vakmensen is er – zeker gezien de nieuwe wetgeving van vorig jaar – geen enkele reden meer voor een slapend dienstverband. Werkgevers worden namelijk financieel gecompenseerd voor de transitievergoeding, via een fonds van het UWV. Die regeling geldt vanaf april 2020, met terugwerkende kracht.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting