Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-onderzoek: rouwende werknemer vaak in de knel

1 op de 10 werkenden die een dierbare heeft verloren, krijgt een burn-out door de combinatie rouw en werk. 21% krijgt te weinig steun van zijn werkgever om goed te kunnen functioneren. Een kwart kan langere tijd niet goed functioneren.

Dit blijkt uit onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 1.100 werkenden. Vandaag publiceert het CNV een rouwhandreiking voor werkgevers.

Ziekgemeld

Bijna de helft (44%) heeft de afgelopen 10 jaar een dierbare verloren waardoor hij/ zij een of meerdere dagen niet kon werken. 33% heeft zich kort ziekgemeld, 9% heeft zich voor langere tijd ziekgemeld. 16% moest vakantiedagen opnemen omdat hij/zij niet kon functioneren. 26% is weer te snel aan het werk gegaan.

Impact

"Rouw heeft een enorme impact op de werkvloer. Miljoenen werkenden krijgen ermee te maken. Maar er is nog weinig voor hen geregeld. We vragen werkgevers om rouwende medewerkers goed te ondersteunen. Om (langdurige) uitval te voorkomen. Medewerkers die zich ondersteund weten in zware periodes zijn loyaler en melden zich minder ziek", aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.  

Handreiking

Het CNV publiceert vandaag de handreiking ‘Hoe werkt rouw?’. Een praktische gids voor werkgevers over rouwverwerking op de werkvloer. Piet Fortuin overhandigt de publicatie vandaag aan werkgeversvoorzitters Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland). "De handreiking biedt persoonlijke verhalen en veel praktische adviezen. Elke werkgever moet deze handreiking op zijn bureau hebben", stelt Fortuin. 85% van alle ondervraagden juicht een handreiking toe, blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek.  

Rouwverlof

De helft van de rouwende werkenden vindt de huidige regelingen voor rouwverlof onvoldoende. 51% staat achter een flexibel opneembaar rouwverlof van ongeveer twee weken. Fortuin: "Er is geen blauwdruk voor rouwende medewerkers. Maar een flexibel rouwverlof kan helpen. Al is het maar om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen en bespreekbaar te maken bij werkgevers." 

Partner of kind verloren

Het CNV vraagt werkgevers extra alert te zijn op werknemers die een partner of kind verliezen. De klap is bij deze groep enorm. 73% kon langere tijd niet goed functioneren. 33% meldde zich voor langere tijd ziek. 23% kreeg een burn-out en 14% raakte de baan kwijt omdat ze niet meer goed konden functioneren door rouwverwerking.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting