Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-onderhandelaars: "Geef daadwerkelijk zeggenschap aan werknemers"

Cao-besprekingen lopen steeds vaker stuk op de vernieuwing van de cao. Dit blijkt uit een enquête onder cao-onderhandelaars van CNV Vakmensen. De ruim 80 onderhandelaars, samen verantwoordelijk voor het afsluiten van ruim honderd cao's in 2015, zien dat momenteel zo'n 20 cao-besprekingen stilliggen.

CNV Vakmensen cao-coördinator Piet Fortuin licht toe: "In vrijwel elke cao-onderhandeling ligt het onderwerp van de vernieuwing van de cao op tafel. Helaas zien wij hier vooral een ouderwetse discussie over het verslechteren van cao's aan de ene kant en looneisen aan de andere kant. Dat betreuren wij, want  juist nu in tijden van globalisering en innovatie is de noodzaak het grootst om de arbeidsverhoudingen in bijvoorbeeld de bouw, motorvoertuigen, vervoer en industrie toekomstbestendig te maken."

Impasse moet worden doorbroken

CNV Vakmensen wil de huidige impasse aan de onderhandelingstafel doorbreken door werknemers weer meer zeggenschap te geven over hun arbeidsvoorwaarden. "Al in 15 cao's hebben wij voorgesteld afspraken te maken over werktijden en arbeidsduur op het niveau van de onderneming, tussen bedrijf en bijvoorbeeld haar ondernemingsraad. Op die plek horen deze afspraken thuis, want elk bedrijf en elke bedrijfsomgeving is anders. Werknemers kennen deze omstandigheden heel goed en zijn prima in staat, binnen het kader van een cao, bedrijfsspecifieke afspraken te maken. Bijkomend voordeel is dat werkgevers het maatwerk krijgen waar zij zo hard naar op zoek zijn."

Vernieuwen is geen Verslechteren, Verminderen of Versoberen

De CNV-onderhandelaars merken dat werkgevers onder het mom van 'maatwerk' zaken zoals toeslagen voor over-, avond- en weekendwerk en maatregelen om ouderen in zware beroepen te ontzien, willen afschaffen. Dit wordt bijvoorbeeld ervaren in de recente cao-onderhandelingen voor de Metaal en Techniek en de bouw. "Dit zijn verkapte loonoffers, met name voor werknemers in de lagere schalen en ouderen. Daar werken wij niet aan mee", aldus Fortuin.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid